2023. október 30., 09:48
Frissítve: 10:02

Mégsem mond fel a gyermekorvosok többsége, az új kormánytól várják a megoldást

A sürgősségi rendelőkben dolgozó orvosok többsége visszavonta a felmondását.  

gyermekorvos
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Arra számítanak, hogy a gyermeksürgőségi ellátás problémáit az új kormány kezelni fogja, a kabinettől komplexebb megoldásokat követelnek.

A Szlovák Orvosi Társaság Szlovák Gyermekalapellátási Társasága (SSPPS SLS) az új egészségügyi miniszterrel, Zuzana Dolinkovával (Hlas) tárgyalt.

A társaság képviselői elmondták, a kormány felelőssége, teljesítik-e a vállalt kötelezettségüket, a gyermeksürgősségi osztályok fenntartását, az ellátás magas színvonalának megőrzését.

Figyelmeztetnek, az átfogó megoldás további halasztása növeli az összeomlás kockázatát. Egyúttal azonnali intézkedésekre, valamint a közép- és hosszú távú megoldások meghatározására szólítanak fel.

A társaság képviselői kritizálták a leköszönt parlamentet, hogy a választás előtt nem nyitották meg az erről szóló rendkívüli ülést. Az új egészségügyi miniszter, Zuzana Dolinková a találkozón ígeretett tett arra, hogy kiemelten fog foglalkozni az kérdéssel.

Dolinková: A minisztérium folytatja a gyermekorvosi ellátás reformját

Az egészségügyi minisztérium folytatja a gyermekorvosi ellátás reformját – közölte Zuzana Dolinková (Hlas-SD) új egészségügyi miniszter a közösségi hálón, egyúttal üdvözölte, hogy a sürgősségi betegellátásban résztvevő gyermekorvosok többsége visszavonta a felmondását.

A felmondások visszavonásával sem oldódott meg a kritikus mértékű gyermekorvoshiány, ezért a gyermekorvosokkal együttműködve folytatjuk a szakterület reformját, és olyan megoldásokat keresünk, amelyek nem sodorják veszélybe a gyerekek ellátását

– mondta Dolinková.

Hozzátette,

néhány felmondás továbbra is érvényes, de azokat más okokból, és más-más időpontokban nyújtották be.

Dolinková bízik benne, hogy minél gyorsabban sikerül elfogadni azokat a lépéseket, amelyek lassítják a gyerekorvosok távozását, és egyúttal új orvosokat sikerül alkalmazni.

Teljes mértékben tudatosítom a helyzet komolyságát, hiszen a gyermekek egészségügyi alapellátásában résztvevő orvosok átlagéletkora miatt nagyon nehéz feladat az ellátás biztosítása

– tette hozzá.

A gyerekek alapellátásában résztvevő orvosok többsége hétfőn visszavonta a felmondását, de elvárják az új kormánytól, hogy sürgősen kezeli a válsághelyzetet, mégpedig átfogó megoldásokkal.

A felmondásokat még júniusban adták be, például a túlterheltségre hivatkozva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.