Mégsem lesznek új választások: az Alkotmánybíróság elutasította a PS-Spolu panaszbeadványát

Frissítve: 09:05
2020. április 29., 17:23
ma7 | TASR

Az Alkotmánybíróság szerdán "nyilvánvalóan alaptalannak" titulálta a Progresívne Slovensko (PS) – Spolu pártkoalíció, valamint a Vlasť párt panaszát. A két, parlamenten kívül rekedt tömörülés kétségbe vonta a februári parlamenti választások alkotmányosságát és törvényességét, továbbá indítványozta, hogy érvénytelenítsék az eredményt, és ismételjék meg a szavazást.

alkotmanybirosag_1.jpg
Fotó: archívum

A PS-Spolu a februári voksolásokat követően az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel szerintük nem számolták meg az összes szavazatot, ezért a választás eredményét érvénytelennek kel tekinteni. Ha a gyanújuk bebizonyosodott volna, a PS-Spolu szerint új választásokat kellett volna kiírni. 

Az Alkotmánybíróság azonban elutasította a PS-Spolu panaszát, a parlamenti választás eredményét hitelesnek és jogszerűnek ítélték.

A PS-Spolu koalíció a februári választásokon a szavazatok 6,96 százalékát szerezte meg, a parlamenti küszöb megugrásához 926 szavazat hiányzott. A beadvány aláírói indítványozták a szavazatok újraszámolását, mivel állításuk szerint több száz preferenciaszavazatot nem számoltak bele az eredménybe. Emellett szerintük felmerül annak az alapos gyanúja is, hogy egyes külföldi szavazóknak nem volt lehetőségük postai úton voksolni, továbbá hogy egyes szavazólapokat törvénytelenül érvénytelennek minősítettek, vagy nem számoltak bele a végeredménybe, mégpedig olyan mennyiségben, hogy ez befolyásolhatta a választások eredményét. A panaszosok indítványozták a választások eredményének érvénytelenítését, a választások érvénytelenné nyilvánítását, vagy annak kihirdetését, hogy a PS-Spolu koalíciót beválasztották a parlamentbe 13 mandátummal.

A Štefan Harabin vezette Vlasť párt is kétségbe vonta a februári voksolás törvényességét, ők azért adtak be panaszt, mert szerintük a pártok a finanszírozása törvénybe ütköző volt, valamint szándékosan hibákat vétettek a szavazatszámlálás során és manipuláltak a szavazólapokkal, kárt okozva ezáltal a Vlasť pártnak.

A szlovák Alkotmánybíróság nem is foglalkozott az üggyel, bizonyítékok hiányában egyből visszautasította a kérelmet. 

Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság elnökének állásfoglalása szerint a választások alkotmányellenes és törvényellenes voltáról szóló állításokat nem sikerült hiteles bizonyítékokkal alátámasztani egyik esetben sem, ezért a taláros testület nem nyilváníthatja érvénytelennek a szavazást, és nem módosíthatja annak eredményét sem.

Az Alkotmánybíróság ugyanúgy elutasította a KDH második fellebbezését is, a kereszténydemokrata párt az EP-választások miatt élt panasszal. Az Alkotmánybíróság azért utasította vissza a KDH kérelmét, mert túl későn adták be ügyük felülbírálására vonatkozó kérelmüket.