2023. február 3., 15:06

Mégsem kell majd vizitdíjat fizetni a körzeti orvosoknál és a szakrendelőkben?

Múlt év végén, miután a szaktárca hosszas csatározás után megállapodásra jutott a kórházi orvosokkal, a közvélemény figyelme ismét elfordult az egészségügyről. Az ezer sebből vérző ágazat gondjai azonban a nagy garral megkötött megállapodástól egy csapásra még nem oldódtak meg, sőt. Az emelkedő energiaárak miatt veszélybe került az ambuláns betegellátás.

Őnnepi menetrend
Illusztráció
Fotó: Twitter

Mivel a körzeti praxisokat és a szakrendelőket fenntartó orvosok kiadásai egyre növekednek, egyéb kompenzáció híján a betegektől kellene kérniük hozzájárulást a rendelők működtetéséhez. Vagyis nem elég, hogy egyre többet fizetünk a rezsiszámlákra, és kapkodjuk a fejünket az emelkedő árak láttán a boltokban, ha megbetegszünk, hiába fizetjük egy életen át az egészségügyi hozzájárulást, még az orvosoknál is ott kell hagynunk némi „aprót”, hogy egyáltalán ellássanak minket?

Az elmúlt napokban sokakban fogalmazódott meg: jut-e ideje az ügyvivő kormánynak a politikai túlélés mellett az ambuláns orvosok helyzetének rendezésére, vagy utolsó mentsvárnak bevezetésre kerül a vizitdíj a rendelőkben?

Viola Miklós: Az egészségügyi tárca elodázta a probléma megoldását

„Az ambuláns orvosi szektor problémáinak megoldását, melyeket nagyrészt a megemelkedett energiaárak okoztak, az egészségügyi minisztérium sokáig elodázta” – mondta el megkeresésünkre Viola Miklós, a Szövetség egészségügyi szakpolitikusa, a Nyitra megyei önkormányzat mellett működő egészségügyi bizottság elnöke.

Az év elején az ágazatból egyre többen jelezték, hogy az emelkedő energiaárak kigazdálkodására egyes rendelőintézetekben szükségessé válik bizonyos illeték, kompenzációs díj befizetése. Más szolgáltatók a rendelőintézeteik bezárását fontolgatták”

– emlékeztetett Viola, hozzátéve, hogy „az ambuláns ellátást biztosító orvosok átlagéletkora az egyes szakterületek függvényében 55-65 éves korig terjed. Vagyis a kisebb körzetek idős orvosainak az elszabadult energiaárak miatt már nem rentábilis a magánpraxis fenntartása”. A problémára, amely Nyitra megyében is komoly gondot jelent, a múlt év végén hivatalba lépett új megyei vezetés is felhívta a figyelmet – fogalmazott Viola.

viola
Viola Miklós: Az egészségügyi tárcával kialkudott 283 millió elégséges lesz ahhoz, hogy ne kerüljön bevezetésre látogatási vagy kompenzációs díj az egyes rendelőintézetekben
Fotó:  Facebook
Dotációs csomaggal segíti a tárca az ambuláns orvosokat

A Szövetség egészségügyi szakpolitikusa szerint „januárban a tovább emelkedő energiaárak már elengedhetetlenné tették az ambuláns orvosok többletköltségeinek kompenzálását”. Viola elmondta,

az Ambuláns Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) többszöri egyeztetés után az egészségügyi miniszterrel olyan megállapodásra jutott, hogy az előttünk álló évben 283 millió eurós dotációs csomaggal segítik az ambuláns orvosok rendelőintézeteinek fenntartását”.

A szakpolitikus hozzátette „a tárca által rendelkezésre bocsátott pénzösszeget úgy osztanák el, hogy az általános orvosi rendelők 73 millió euróhoz jutnának, míg a szakorvosi rendelők 210 millió euró juttatásban részesülnének”.

A kapott pénzcsomag nem fed minden költséget, de vizitdíj nem lesz

„A dotáció az egészségbiztosítókon keresztül jutna el a rendelőintézetekbe, ennek részleteiről azonban még további egyeztetésekre lesz szükség” – húzta alá Viola. A szakpolitikus kiemelte,

a Magánorvosok Szövetsége (ASL) is üdvözölte a tárgyalások során elért eredményt, igaz a járóbeteg-ellátás zökkenőmentes fenntartására számításaik szerint a 2023-as évben mintegy 320 millió euróra lenne szükség”.

Az egészségügyi tárcával kialkudott 283 millió euró azonban Viola szerint „elégséges lesz ahhoz, hogy ne kerüljön bevezetésre látogatási vagy kompenzációs díj az egyes rendelőintézetekben”.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.