2021. november 18., 10:40

Megmentésre vár a gasztroszektor! Emberek ezrei kerülhetnek utcára

Az étterem-tulajdonosok a befagyasztott állami támogatás megemelését kérik. Fennáll a veszélye, hogy emberek ezrei veszíthetik el munkájukat.

A munkahely-megtartó támogatásokat úgy fizetik a vendéglátósoknak, mint a pandémia elején.

Ha az állam nem nyújt segítő kezet, akkor az éttermek 60 százaléka bezár és emberek tömege válik munkanélkülivé. Nem zárják ki azt sem, hogy az utcára vonulnak.

A helyzet akkor kezdett romlani, amikor az első járások sötétebb besorolásba kerültek, az ország Covid-térképén a bordó és fekete szín kezdett dominálni. Ezen a héten már 52 járás fekete, ami az éttermek számára azt jelenti, hogy zárva kell tartaniuk és csak elvitelre adhatnak ki ételt.

A gasztroszektorban dolgozók képviselői már hónapok óta kérik a kormány segítségét.

Most, amikor a járványügyi előírások szigorodnak, a támogatások nem változnak. Még a bevételkiesést is kihúzták az intézkedések közül.

Krajniak szociális miniszter lehetőségként felvetette, hogy az októberi kérelmeket felülvizsgálja, attól is függően, milyen nagy a volt kiesésük. A támogatottak körét csak kibővítették, azok is kérhetik, akik nemrég vettek fel alkalmazottat.

És kijavítottak egy hibát. Azoknak akiknek nem volt munkájuk, a munkáltatók az átlagbérük 80 százalékát kellett hogy kifizessék, az állam viszont helytelenül csak  a bruttó, vagyis alapbérük pótlékát fizette át. A juttatások egy egy centtel sem nőttek.

Az első segély azonban decemberben véget ér és januártól már csak a kurzarbeit keretében kapnak juttatásokat a munkaadók. Ez pedig a dolgozók átlagbérének 60 százalékát teszi ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.