2021. szeptember 5., 16:57

Meglepő véleményegyezés

A Markíza TV vasárnapi vitaműsorának Boris Kollár házelnök és Peter Pellegrini exkormányfő volt a résztvevője.

Sok miindenben egyetértettek
Fotó: TASR/ma7
Peter Pellegrini és Boris Kollár

A fő téma a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusának tervezett módosítása volt. Mind a második legnagyobb kormánypárt (Sme rodina) elnöke, mind a Hlas-SD ellenzéki párt vezetője egyetértett abban, hogy a politikusoknak vissza kellene fogniuk magukat a bíróságok vagy a Főügyészség döntésével kapcsolatban és el kellene kerülniük a túlfűtött szubjektív vélemények  megfogalmazását.

Mindketten elutasítját azt, hogy egyesek kétségbe vonják a főügyésznek a törvényes keretek között meghozott döntését. Kollár emlékeztetett rá, hogy a Főügyészség több mint 70 oldalas dokumentumban indokolta a határozatot és több tucat kételyt is megfogalmazott benne. A házelnök határozottan cáfolta, hogy közbenjártak volna Žilinka főügyésznél a Szlovák Információs Szolgálat korábbi vezetőjének, Vladimír Pčolinskýnak a szabadlábra helyezése érdekében.

Emlékeztett rá, hogy a Főügyészség már korábban is alkalmazta az említett 363. paragrafust, s egyben megjegyezte, hogy vannak információk arról, hogy a tanúvallomásokat manipulálták.

Kollár szerint, ha a Smer-SD kormányzása idején privatizálták is az igazságszolgáltatást, elképzelhetetlen, hogy ugyanez megtörténjen a jelenleg hatalmon lévő kormány alatt, mégha a korrupcióellenes harc fennkölt célkitűzése nevében is kerülne rá sor.

A Hlas-SD vezére követelte, hogy tartsák tiszteletben a Főügyészséget, mint független szervet az ezzel járó hatáskörökkel egyetemben. Mint fogalmazott:

Amennyiben a törvény biztosítja számára bizonyos döntések elfogadását, azt tiszteletben kell tartani, ha tetszik nekünk, ha nem."

Úgy vélekedett, hogy a Főügyészség lépése pozitívan motiválhat más ügyészeket, bírókat és rendőröket is, hogy ne féljenek az igazság javára dönteni, annak ellenére sem, ha ez esetleg nem tetszik majd a sajtónak vagy a "legfelső hatóságnak", Matovičcsal és Remišovával az élen. Pellegrini szerint a Főügyészség döntése nem zárja ki azt, hogy ismételten vádat emeljenek, de ennek törvényes módon kell megtörténnie.

A vitatott 363. paragrafus kapcsán Boris Kollár jelezte, hogy a Sme rodina nem támogatja a cikkely megszüntetését, de nem zárkóznak el a módosítás megvitatása elől. Ugyanakkor megjegyezte:

Ha koalíciós partnereink egy olyan változatot akarnának keresztülvinni, amellyel mi nem értünk egyet, ez a koalíciós szerződés megszegése lenne."

Amennyiben a 363. cikkelyt  megszüntetik, a Sme rodina távozik a kormányból.

Peter Pellegrini arra hívta fel a figyelmet, hogy a főügyész számára a 363. paragrafus egy olyan eszköz, amellyel megakadályozhatja az igazságtalan vádemelést, aminek bárki áldozatául eshet.

Szóba került Peter Kovařík lemondott rendőrfőkapitány ügye is. A volt kormányfő meggyőződése, hogy Kovařík nem önállóan hozta meg a döntést, amelyet most törvényellenesnek minősítenek, hanem Roman Mikulec belügyminiszter utasítására állította le azt a rendőrségi akciót, amely a manipulált tanúvallomások ügyében indult. Mint megjegyezte:

Nem végződhet ez másként, amennyiben Kovařík úr távozik, akkor mennie kell Mikulec miniszter úrnak, és Lipšic úr (speciális főügyész - szerk. megj.) is csomagolhatja a bőröndjét."

Boris Kollár kijelentette: a Smer-SD ismételt kezdeményezését a belügyminiszter visszahívására a Sme rodina nem támogatja, de hozzátette, hogy nem terveznek obstrukciót a rendkívüli parlamenti ülés összehívásának megakadályozására.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!