2021. június 15., 09:46
Frissítve: 21:49

Megkezdődött a Legfelsőbb Bíróság ülése a Kuciak-perben

Kedd reggel megkezdődött a Legfelsőbb Bíróság ülése a Kuciak-gyilkosság ügyében. A bírói karnak arról kell ma döntenie, hogy megalapozottnak tartja-e a Különleges Ügyészség (ÚŠP) ügyészének fellebbezését vagy helybenhagyja a Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) korábbi döntését, amely alapján Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát felmentették a vádak alól.

Fotó: TASR

Az ügyben a Peter Paluda, Dana Wänkeová és Ivetta Macejková alkotta szenátus dönt. Martin Piovartsyt, a szenátus állandó tagját elfogultságára vonatkozó bejelentése alapján kizárták a döntésből, Macejková lépett a helyébe.

A nyilvános ülésen várhatóan a Legfelsőbb Bíróság vezetője, Ján Šikuta is jelen lesz. Marian Kočner és Tomáš Szabo is megjelenik a keddi tárgyaláson. Alena Zsuzsová kérte, hogy az eljárást a távollétében folytassák le.

2020 szeptember elején a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa felmentette Marian Kočner és Alena Zsuzsová vádlottat Kuciak és Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Tomáš Szabo bűnösnek találta a bíróság, és 25 év börtönbüntetést szabott ki rá. Peter Molnár gútai üzletember meggyilkolásának ügyében is bűnösnek találták.

2020 szeptemberében Ružena Sabová, a szenátus elnöke a döntést azzal indokolta, nem bizonyított, hogy Marian Kočner és Alena Zsuzsová elkövette a bűncselekményt. A bíróság Marian Kočnert csak jogtalan fegyvertartás miatt ítélte el és 5000 eurós pénzbüntetést vagy öt hónap börtönbüntetést szabott ki rá.

A Marian Kočner és társai pere 2020 januárjában kezdődött. A Sabová, valamint Ivan Matel és Rastislav Stieranka alkotta szenátus 22 napon át tárgyalta az ügyet.

Miroslav Marčekot és Andruskó Zoltánt elítélték Kuciak és Kušnírová meggyilkolásának ügyében. Az újságíró, menyasszonya és Peter Molnár meggyilkolásáért Marček 25 év börtönbüntetést kapott. Az ő ügyét külön eljárás keretében tárgyalták. Andruskó vádalkut kötött az előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés ügyében. 15 év szabadságvesztést szabtak ki rá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!