2021. február 20., 12:36

Megjött a minisztérium válasza, miért kevés a szabad oltási időpont a magyar járásokban

Portálunk a szlovákiai sajtóban egyedüliként számolt be arról, milyen furcsaságok tapasztalhatóak a vakcinációra rendelkezésre álló szabad időpontok kapcsán. Felvettük a kapcsolatot az egészségügyi tárcával, hogy tisztázzák, miért feltűnően kevesebb a szabad időpont a Dunaszerdahelyi, Galántai, Komáromi vagy Érsekújvári járásokban. Megjött a válasz!

Fotó: TASR/AP
A kapacitás nagy, csak nem nálunk?!

Pénteken este megkaptuk az Egészségügyi Minisztérium válaszát arra a kérdésre, milyen kulcs alapján osztják el a rendelkezésre álló oltóanyagot, és hogyan fordulhat elő, hogy az ország legnépesebb járásai közé tartozó dél-szlovákiai járások nem tudnak szabad időpontot biztosítani az arra jogosult lakosoknak? A rövid válasz úgy hangzott,

az oltások az előre megállapított oltási stratégia szerint folynak a Szlovákiában levő vakcinák mennyiségének függvényében. Az oltóközpontok a rendelkezésükre álló oltóanyag alapján teszik közzé az oltások elérhetőségét.

Azt, hogy mit jelent az oltási stratégia, nem részletezték. Megtudtuk viszont, hogy összesen 255 972 ember kapott első oltást és hogy csütörtökön 3 992 személyt oltottak be. Továbbá, hogy második oltást 88 478 személy kapott már, konkrétan csütörtökön 6 578-an.

Megtudtuk azt is, hogy a jelenlegi állás szerint március végéig 370 ezer adag Pfizer, 98 ezer Moderna és 399 ezer AstraZeneca oltóanyag beérkezése várható.

Minden beoltottnak, illetve a tavasszal még beérkező vakcinának természetesen nagyon örülünk, azt viszont továbbra sem sikerült megtudni, hogy a legnagyobb lakosságszámú dél-szlovákiai járások miért tartanak szinte folyamatosan zárt időpontokat, míg sok északi és keleti járás napok óta kínál szabad lehetőségeket.

Megosztás