2024. február 20., 07:55

Mégis tizenegy jelölt mérkőzik meg az államfői székért

Róbert Švec indulhat az idei elnökválasztáson - döntött a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság (NSS), amelyhez Švec keresetet nyújtott be.

Időben kérvényezzék
Illusztráció
Fotó: Facebook

„A Legfelsőbb Közigazgatási Bírósága első alkalommal döntött egy államfőjelöltre vonatkozó javaslat elfogadásával kapcsolatos eljárásban. Határozatában megállapította, hogy a kereset megalapozott, ezért úgy döntött, helyt ad Róbert Švec elnökjelöltséggel kapcsolatos beadványának" - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Veronika Valeková, a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróság főtitkárságának munkatársa. A lakossági aláírások hitelességének vizsgálatával kapcsolatban a bíróság kijelentette, ez az szakértő feladata.

Švec úgy nyilatkozott, örül, hogy „ebben az ügyben győzött az objektív igazság". „A bíróság igazat adott nekünk, hiszen mi kezdettől fogva azt állítottuk, hogy több mint 15 ezer aláírást adtunk le, és hogy teljesítettük a törvényes feltételt" – mondta.

A parlamenti hivatal tiszteletben tartja a bíróság döntését – fogalmazott a hivatal a TASR hírügynökséghez eljuttatott válaszában. A parlamenti hivatal nem fogadta el Švec jelölését, mert álláspontja szerint nem felelt meg a megszabott feltételeknek. A bizottság a vizsgálat után azt állapította meg, hogy a benyújtott javaslat nem felel meg a törvényben előírt követelményeknek. Švec január 30-án nyújtotta be javaslatát, amelynek a törvény értelmében legalább 15 ezer választópolgár aláírását kell tartalmaznia.

Az államfőválasztás első fordulóját március 23-án tartják. A köztársasági elnöki székért 11 jelölt verseng, köztük egyedüli magyarként Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.