2022. augusztus 5., 19:24

Megérkezett Szlovákiába az első szállítmány Paxlovid

Megérkezett Szlovákiába az első szállítmány Paxlovid – tájékoztatta a TASR hírügynökséget az egészségügyi minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint ez a vírusellenes gyógyszer jelenleg az egyik leghatékonyabb szer a COVID-19-betegség kezelésére.

gyógyszer
Fotó: unsplash.com
Képünk illusztráció.

„A héten megérkezett Szlovákiába az első 4200 csomag Paxlovid, összesen 25 ezer csomagot rendeltünk" - közölte a minisztérium kommunikációs osztálya.

Azoknak a betegeknek adható a gyógyszer, akiket a COVID-19 súlyos lefolyásának veszélye fenyeget. Szedését a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül el kell kezdeni"

- tette hozzá a minisztérium. A körzeti, illetve a szakorvos is felírhatja, miután a PCR-tesz igazolta a fertőzést.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kórházi ápolásra szoruló betegek kezelésére rendelkezésre áll a remdesvir hatóanyagot tartalmazó Veklury gyógyszer, amely intravénásan adható olyan felnőtteknek, akiknél fennáll a súlyos betegség kockázata.

A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak például a 60 évnél idősebb páciensek, a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a súlyos cukorbetegségben szenvedők, a neurológiai páciensek, a krónikus tüdőbetegek vagy az artériás magas vérnyomásban szenvedők.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.