2019. december 14., 14:18

Még sokkal rosszabbul járhatunk az új 95-ös benzinnel, mint azt korábban gondoltuk

Magyarország egyes benzinkútjain már kapható, és a szlovákiai autósok sem kerülhetik el sokáig az új 95-ös benzint, az E-10-et. A korábbihoz képest arányaiban több, tíz százaléknyi bioüzemanyagot (tájainkon jellemzően kukoricából származó bioetanolt) tartalmazó keverék miatt főleg a régebbi gépjárművek tulajdonosainak főhet a feje. A Totalcar autós magazin összeszedte, amit tudni érdemes az E-10-ről.

üzemanyag_jelölés
Fotó: MTI

Az Európai Unió régóta tervezett rendelkezése, hogy a klasszikus, 95-ös oktánszámú benzin bioüzemanyag-tartalmát megemeljék. A magasabb oktánszámú benzineket ugyan egyelőre nem érinti a változás, de a jól megszokott 95-ös tankolásával a régebbi típusú autók gazdáinak vigyáznia kell a jövőben.

Nem is kicsit!

Érdemes megjegyezni, hogy a megemelt alkohol-tartalom (a bioetanol tulajdonképpen növényekből előállított etil-alkohol) miatt csökken az üzemanyag eltarthatósága, állaga is szemmel láthatóan megváltozik. A tünetek? Nehézkes, sőt akár abszolút lehetetlen indítás. Magyarul, könnyen előfordulhat, hogy működésképtelenné teszi a régebbi autókat az új típusú benzin.

Ráadásul a fém üzemanyagtartállyal rendelkező járművek esetén a fokozott korróziótól, rozsdásodástól is tartania kell a tulajdonosoknak. Főleg a motorbiciklik és a régebbi kocsik az érintettek. Ezek fém tankjának belső falán rozsdásodást okozhat a "bioetanolosabb" keverék.

Az alkohol máshol igen előnyös tulajdonsága, nevezetesen, hogy remek oldószer, itt igen nagy bajt okozhat. A befecskendezők, üzemanyagpumpák, karburátorok hosszú évek kemény munkájával összegyűlt lerakódásait szépen leoldja, eldugítva azokat. Súlyos esetben teljesen tönkreteheti ezeket a rendszereket.

Még, még, még, ennyi nem elég...

Ha mindez nem lenne elég riasztó, akkor ott van az alkohol és a műanyagok kölcsönhatása. A műanyag csöveket, tömítéseket is szépen hazavágja ugyanis a nagyobb bioetanol-koncentráció, azok megnyúlnak, elengednek, vagy éppen fajtájuktól függően megkeményednek, műszaki hibák sorát okozva. És a végére még egy apróság, az alkohol benzintől eltérő párolgása miatt télen ezek a fentiek miatt egyébként is gyötrődő járművek még nehezebben fognak elindulni. Jó nem?!

Mi a helyzet a kerti gépekkel? A helyzet az, hogy sem a fűnyírók, sem a láncfűrészek, de még a forgókapák sincsenek biztonságban. Az elégtelen kenés teljesítménycsökkenést vagy meghibásodást okozhat, ráadásul, ha szezonon kívül nem ürítjük ki az üzemanyagtartályt, az állagvesztés miatt kocsonyás lerakódások képződhet a gépek tankjaiban. Az első tavaszi indításnál pedig, a rendszerbe "rántva" ezt a lerakódást, szépen dobhatjuk is a kukába gépeinket.

Vannak apró trükkök, melyekkel a fenti tünetek mérsékelhetőek (sokat segít például, ha nem járatjuk "szárazra" az autót és időben tankolunk), de az egyetlen igazán használható megoldás az az, ha mi továbbra is alacsonyabb bioetanol-!artalmú üzemanyagot tankolunk. Bizony, magasabb oktánszámú, prémium üzemanyagra kell váltani.

Már látjuk is a prémium benzinért sorban álló Feliciák, 106-os Peugeot-ok, öreg zsigulik és régi Alfák hadát!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.