Még ma megérkezik a Szputnyik V Szlovákiába?

Frissítve: 13:58
2021. március 1., 16:12
Rajkovics Péter

Több szlovákiai hírportál is arról számolt be, hogy a szlovák hadsereg repülőgépei Moszkvába tartottak, s fedélzetükön hazafelé valószínűleg a Szputnyik V vakcina is ott lehet.

Szputnyik V vakcina
Fotó: TASR / AP

Mint ismeretes, Igor Matovič kormányfő közösségi oldalán arról írt, ez a hét két nagy döntést is hoz Szlovákia számára, amelyek megváltoztatják a jelenlegi helyzetet. Már korábban is érkeztek hírek arról, hogy az orosz vakcina útban lehet Szlovákia felé, s ha hozzátesszük, hogy éjszaka Magyarországra is elindult a Szputnyik V 280 ezres adagja, nem kizárt a szlovákiai szállítás sem.

A hivatalos szervek viszont egyelőre nem akarnak részleteket elárulni az ügyben, az viszont tény, hogy a katonaság Spartan teherszállítói repülőgépei közül egy már visszafelé tart Moszkvából, másik pedig éppen oda repül. A koraesti órákban, fél hat körül az első gépnek vissza kellene érnie Szlovákiába, s mivel a kormány eddig nem tartott sajtótájékoztatón az új szigorítások kapcsán, könnyen elképzelhető, hogy össze kívánják kötni azt a vakcina megérkezésével.

Ezt támasztja alá a miniszterelnök bejegyzése is, aki fél hatkor Kassán tart sajtótájékoztatót a reptéren az oltóanyag érkezése miatt.

Igor Matovič kormányfő korábban kijelentette: örülne, ha Marek Krajčí egészségügy-miniszter kivételt adna az orosz Szputnyik V vakcinára, így az használható lenne Szlovákiában is. Hozzátette: Oroszországgal kétmillió adagban állapodtak meg, melyet az orosz fél június végéig szállítana le.

Az uniós tagállamokban még nem regisztrálták ezt a védőoltást. A Szputnyik V védőoltás alkalmazásáról szóló kormányjavaslatot február második felében megvétózta a Za ľudí koalíciós párt. Utóbbi ragaszkodik ahhoz, hogy előbb az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) kell jóváhagynia a vakcinát.

Kövesse facebook oldalunkat is!