lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2024. február 18., 11:58

Még két hete van választói igazolványt elektronikusan, vagy levélben igényelni

A küszöbön álló, március 23-ai köztársaságielnök-választás esetében nemcsak az állandó lakhelyén adhatja le voksát a választópolgár; választói igazolványt igényelve az ország bármely szavazóhelyiségében élhet választói jogával. Ezt az okmányt személyesen, vagy levélben, esetleg elektronikus levélben is kérheti.

államfőválasztás, archív, illusztráció
Archív felvétel
Fotó: Rózsár Vince

Az államfőválasztás első fordulójára, amelyet 2024. március 23-án tartanak, 2024. március 4-ig igényelhetnek választói igazolványt levélben, vagy elektronikus levélben.

Ez a lehetőség elsősorban azoknak a választópolgároknak szól, akik a választás napján előreláthatólag nem tartózkodnak állandó lakhelyükön. Az igényléskor egyidejűleg a választás második fordulójára is kérhetik az okmányt – tájékoztatott a belügyminisztérium honlapján.

„A választói igazolványt azon településtől kell kérni, ahol állandó lakhelye van a választónak. Az okmány kiadása után a polgár törölve lesz ezen település választói névjegyzékéből“ – magyarázta a szaktárca.

A településeknek már korábban közzé kellett tenniük honlapjukon azt a címet, amelyen keresztül a kérelmezők igényelhetik az okmányt. A választás esetleges második fordulójára is lehet kérelmezni választói igazolványt, ezt elektronikusan, vagy levélben legkésőbb 2024. március 14-ig kell megtennie a polgárnak. Személyesen a választás előtti utolsó munkanapon is lehetséges a választói igazolvány kérelmezése, átvétele.

A levélben, vagy elektronikus levélben leadott kérelemnek a következő adatokat kell feltétlenül tartalmaznia: a választó hivatalos vezeték- és utónevét, születési számát, állampolgárságát, az állandó lakhelye pontos címét, illetve azt a címet, amelyre kézbesíttetni szeretné a választói igazolványt. A település az igénylés benyújtását követő három napon belül elküldi a választói igazolványt – ajánlott küldeményként, „saját kézbe” – „do vlastných rúk“ – megjelöléssel.

A választói igazolványt Szlovákia 5938 szavazókörzete közül bármelyikben használhatja a polgár. Kizárólag a választás napján (ha egyszerre kérvényezte a választás mindkét körére, akkor napjain), és csakis a személyi igazolvány egyidejű felmutatásával érvényes.

A választói igazolványt csak egyszer adják ki, ezért a választónak vigyáznia kell rá. Elvesztés, vagy eltulajdonítás esetén sem lehet ugyanis másodjára is kiadni“

– figyelmeztetett a minisztérium.

A köztársaságielnök-választás első körét 2024. március 23-án, szombaton tartják Szlovákiában. Az esetleges második körre 2024. április 6-án kerül sor. A jelenlegi államfő, Zuzana Čaputová hivatali ideje 2024. június 15-én jár le.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.