2022. szeptember 16., 12:29

Még időben a polgármesterek körmére nézhetnek

A Legfelsőbb Számvevőszék (NKÚ) ingyenes online alkalmazása jóvoltából az állampolgárok ellenőrizhetik, hogyan gazdálkodott a településük polgármester és önkormányzata a közpénzekkel.

Körmüókre koppinthatnak
Az NKÚ központi épülete
Fotó: TASR/ma7

MuMAP (Municipalities on Map) elnevezésű program lehetővé teszi az uniós támogatások lehívásának követését vagy megtudhatják, milyen mulasztásokat tapasztaltak a helyi ellenőrök.

Mint az NKÚ alelnöke, Jaroslav Ivančo elmondta, a közelgő választásoknak köszönhetően megnőtt az emberek érdeklődése a közügyek intézése és a közpénzek felhasználásának módja iránt. Az intézmény kötelessége, hogy kellőképp tájékoztassa az államplogárokat az őket érintő legfontosabb tényekről.

mumap.nkusr.sk weboldalon 2924 önkormányzat kiadásainak és bevételeinek összegzett adatai találhatók, de arról is tájékoztatnak, hogyan gazdálkodtak a települések az EU-ból érkezett pénzekkel.

A weboldalon szerepelnek a 2012 óta elvégzett ellenőrzések eredményei, azzal a 18 ezer észrevétellel egyetemben, amelyekre az ellenőrök figyelmeztettek.

Mint Bolech Dobáková, az NKÚ szóvivője elmondta: már két éve lehetőség van arra, hogy néhány kattintás után az állampolgár megtudja: a településen ahol él és dolgozik, hogyan gazdálkodtak a közpénzekkel.

Újdonság, hogy MuMAP jóvoltából arról is tájékozódhatnak, a COVID-19 pandémia idején kiknek folyósítottak az Elsősegély projekt keretében támogatást. Az adatok folyamatosan frissülnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.