2021. július 14., 13:10

Még el sem fogadták, már szigorítanák a kettős állampolgársági törvény módosítását

Kormányközeli forrásaink arról tájékoztatták a ma7 szerkesztőségét, hogy szigorított formában kerülhet elfogadásra az állampolgársági törvény februárban előterjesztett módosítása. 

szlovák állampolg
Fotó: Archívum
Illusztráció

Akkor Igor Matovič (még) kormányfő európai és mindenki számára elfogadható megoldást emlegetve jelentette be, a kormány jóváhagyta az állampolgársági törvény módosítását, ezzel pont kerülhet egy 2010 óta vitatott ügy végére - a kabinet ígéretéhez híven rendezi a kérdést. A portálunk által megszólaltatott szakemberek, például Nagy Dávid jogász már akkor jelezték, a Matovičék által javasolt megoldás nem, hogy nem válasz a felvidéki magyarság aggályaira, még tovább is szigorítják a törvényt. 

Ahogy azt Nagy azóta többször is elmondta a kettős állampolgársági törvény Matovičék által javasolt módosítása valójában egyedül a felvidéki magyarok problémáira nem jelent megoldást, hiszen nem veszi figyelembe, hogy sokunk számára a kettős állampolgárság sokkal inkább érzelmi kérdés, mintsem gazdasági, gyakorlati. A felvidéki magyarok túlnyomó többségének esze ágában sem áll elhagyni szülőföldjét, egyfajta elégtételként, gesztusként tekint a magyar állampolgárságra.

A módosítás tehát számos ponton átalakítja a hatályos törvényt, külföldi, állandó lakhellyel rendelkező állampolgároknak például könnyebb lesz visszaszerezniük, illetve megtartaniuk szlovák állampolgárságukat, a magyar kérdést azonban nem rendezi. Jelen állás szerint elég egy becsületbeli nyilatkozat arról, hogy az illető legalább öt éve külföldön él és már kérheti is vissza állampolgárságát, a módosítás után azonban hatósági dokumentummal kell majd igazolni ugyanezt. 

Kormányközeli forrásaink szerint Boris Kollár és pártja ezt a rendelkezést is tovább szigorítaná. 

Úgy tudjuk, a Sme rodina azt szeretné elérni, hogy a parlament elé kerülő módosító javaslatban már konkretizálva legyen, pontosan milyen dokumentumokkal lehet igazolni az életvitelszerű külföldi tartózkodást. A megkérdezett szakértők szerint a módosítás jelenleg valóban nem teszi egyértelművé, milyen dokumentumot kér a szlovák állam, így akár egy egyszerű önkormányzati igazolás is elég lehet. Azonban, ha Kollárék javaslatát figyelembe veszik és szűkítik a szóba jöhető dokumentumok körét, komoly nehézségekbe is ütközhet az igazolás előteremtése.

A törvénymódosítás jelenleg is a törvényhozás előtt van, azt már a parlamenti szakbizottság is elfogadta. Ha minden igaz, immár másodjára elhalasztva, ősszel kerülhet első olvasatba a parlamentben. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.