2021. szeptember 8., 14:19

Még drágábbak lesznek az élelmiszerek

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripara Kamara elnöke, Emil Mach szerint a gazdálkodóknak nincs más választásuk, mint emelni az árakat, mivel a költségeik is emelkednek.

Bevásárlókosár - élelmiszer
Fotó: pixabay.com

Pedig az élelmiszerárak ebben az évben már eddig is rohamosan emelkedtek. Az alapvető élelmiszerek sem képeznek kivételt ez alól, már egy ideje többet fizetünk a tojásért és a húsért, de a kenyérért is. A pékáru árának emelkedésére hatással volt a tavalyi év rosszabb termése, de a fogyasztás világméretű megnövekedése is, s nem utolsósorban kedvezőtlenül hatottak rá a járványügyi intézkedések, illetve a magasabb minimálbérek is növelik a pékek költségeit. Felment a növényi olajok ára is, és várhatóan ugyanez vár a cukorra is, hiszen egy ideje már annak is emelkedik a világpiaci ára. Ennek oka elsősorban a rosszabb termés miatti aggodalom.

Macho szerint a költségek és a bevételek ollója egyre szélesebbre nyílik.

A szlovákiai gazdák és élelmiszer-termelők költségei folyamatosan növekednek. Az adók, a földbérleti díjak, az energia és minden egyéb kiadás a COVID-19 költségeivel együtt emelkedik. Az élelmiszerárak viszont stagnáltak eddig, így jelenleg nincs más választásunk, mint megemelni azokat”

– fűzte hozzá a szakember.

Mint mondta, fontos lenne, hogy a szlovákiai élelmiszer-termelők igyekezetéhez állami támogatás is társuljon.

A szlovák kormány beígért támogatása a hazai termelés és feldolgozás szegmensének megújítása terén továbbra sem teljesül. Azt is el kell mondanunk, hogy a szlovákiai gazdák és élelmiszer-termelők a járvány okozta károk kompenzálásához még a minimális támogatást nem kapták meg. Nem beszélhetünk tehát versenyképességről az európai közös piacon

– jelentette ki Macho.

A kormánynak nincs ráhatása

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter szerint a kormány tisztában van a gazdálkodók és élelmiszer-termelők nehéz helyzetével, akik ki vannak téve az Európai Unió erős versenypiacának, írja az euractiv.sk portál.

Tudjuk, hogy a beruházásokból eredő adósság, különösen az élelmiszeripari vállalatok esetében, nagy, és elismerjük, hogy az előző kormányok nem fordítottak kellő figyelmet az agrárszektorra. A kormány ezért úgy döntött, hogy növeli a gazdálkodók és élelmiszer-ipari projektek támogatására szánt forrásokat”

– mondta a miniszter. Hozzáfűzte azonban, a kormánynak nincs közvetlen hatása az élelmiszerárak növekedésére.

Vlčan szerint az élelmiszerárak világviszonylatban is emelkednek, és az állam csak a költségvetés erejéig tudja befolyásolni a piacot. Mint mondta, a kormány a jövőben elgondolkodik azon, hogyan tudná a piaci ingadozásokat intervenciós élelmiszer-felvásárlással kezelni, amint azt korlátozott mértékben az Európai Unió is ezt tette.

Jaroslav Karahuta (Sme rodina), a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint a hazai élelmiszer-termelőket a jövőben a termelés korszerűsítésének állami támogatása is segítheti.

Jelenleg például a kenyér 50 százalékát importáljuk, nem azért, mert mi magunk nem tudnánk előállítani, hanem mert hiányzik az ún. utósütés, ami ma annyira divatos a kiskereskedelmi láncokban”

– fogalmazott a bizottsági elnök.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.