2021. október 17., 15:21

Még a kormánypártok között sincs egységes vélemény a kórházreformról

A közszolgálati RTVS vasárnapi Öt perc múlva tizenkettő című vitaműsorában négy parlamenti képviselő vitatkozott a tervezett kórházreformról.

Vitatkoytak a reformról
Fent: Jana Cigániková Bittó és Miloš Svrček, lent: Richard Raši és Martin Beluský
Fotó: TASR/ma7

Két kormánypárti képviselő: Miloš Svrček (Sme rodina) és Jana Bittó Cigániková (SaS) eltérően vélekedett a tervbe vett kórházreformról. A Sme rodina honatyája szerint ez a reform a hátrányos helyzetű régiók további elnéptelenedéséhez vezet. Mint megjegyezte: az egészségügyi tárca vezetőjétől, Vladimír Lengvarskýtól eddig semmilyen releváns információt nem kaptak a reformmal kapcsolatban. Bittó Cigániková erre úgy reagált, hogy a Sme rodinától korábban semmilyen kifogás nem érkezett mindaddig, amíg Boris Kollár házelnök, a Sme rodina vezére a keleti régióban tett látogatása alkalmával kijelentette, hogy nem támogatják a reformot. Abban ugyanakkor egyetértettek, hogy a szükséghelyzet elrendelése jelenleg nem időszerű.

Svrček képviselő emlékeztetett rá, hogy a kormányprogramban szerepel a régiókból történő elvándorlás korlátozása és a régiók fejlesztése is. Továbbra is azt állította, hogy a reformokról nincs megfelelő egyeztetés a koalíciós partnerek között, de nem kommunikálnak az egészségügyben dolgozókkal és a kórházakkal sem. Eddig a Sme rodina nem hallott olyan kijelentést Lengvarský minisztertől, hogy valaki a tárcától leül a párt képviselőivel és tájékoztatja őket.

Bittó Cigániková szerint a reformot a szakemberek is támogatják és a minisztérium kommunikál a régiókkal és a kórházakkal is.  Leszögezte, hogy egyetlen kórházat sem szüntetnek meg és a változások csak bizonyos osztályokat érintenek. Aki egy komolyabb műtétre vár, inkább a lakóhelyétől távolabb vesse magát alá ennek, ahol a kórházban kiváló csapat és megfelelő felszerelés van, ezután járjon utókezelésre egy közelebbi intézménybe. A műtét utáni gondozás jelenlegi helyzetét azért tartja gyengének, mert kevesebb a kórházi ágy, és a reform épp ezt kívánja rendezni. Elutasította azt a felvetést is, hogy megnőne a várakozási idő. A Sme rodina és az ellenzék kijelentéseit sem tartja szerencséseknek, inkább az emberek ijesztgetéséről van szó. Kijelentette, hogy egyelőre nem létezik térkép a kórházak optimalizált hálózatáról.

Richard Raši (be nem sorolt, Hlas-SD) ellenzéki képviselő szerint  a reform az akut ágyak 38 százalékának a megszüntetésével számol és ezt a szakemberek is kritizálják. Úgy vélekedett, hogy a reformot a zöld asztal mellett készítették elő és nem egyeztettek sem az egészségi szolgáltatásokat biztosító intézményekkel, sem a régiókkal.

Martin Beluský (ĽSNS) aláhúzta: fontos a reform és vele kapcsolatos kommunikáció módja is. Ha még a koalíciós partnerek sem beszélték meg a dolgot egymás között, nem tudja elképzelni, hogyan akarják majd meggyőzni erről az embereket. Előbb zárt ajtók mögött kellene megállapodniuk és csak azt követően kellene a nyilvánosságot tájékoztatni. Pártjának előbb alapanyagokra lenne szüksége, hogy érdemben véleményt nyilváníthasson a reformról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.