2024. április 1., 10:00

Medve támadt egy kutyás házaspárra Pribilina falu felett

Noha április elsején nem hiányzik a tréfa és a viccelődés, vannak dolgok, amelyeket komolyan kell venni.

Hét medvének már annyi
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Tegnap (március 31-én) adtunk hírt egy medvetámadásról, amely lakott területen kívül történt: egy gombát kereső fiatal férfira támadt egy medve, amelyet megsebesítettek és bár ismerik a tartózkodási helyét, a szakemberek nem kívánják háborgatni.

Ma viszont egy újabb medvetámadásról érkezett hír, amely vasárnap délután, 17 óra tájban történt a Liptószentmiklósi járásbeli Pribilina község felett, a Suchý Hrádok túraútvonalon. Az állat egy középkorú házaspárra támadt. A férfi könnyebb sérüléseket szenvedett az alsó végtagján, és ellátása után hazaengedték.

A helyszínre kihívták az Állami Környezetvédelem (ŠOP) akciócsoportját, amely a rendőrséggel együttműködve helyszíni szemlét tartott. Megérkezésükig a házaspár egy közeli kunyhóban várakozott, ahol elbújtak a támadó medve elől.

A házaspár a kutyájukkal túrázott. A Suchý Hrádok hegység alatti forrás közelében lévő pihenőhelyen megálltak, és a férfit hirtelen meglepte egy közeledő felnőtt barnamedve, amely megsebesítette az alsó végtagján, amikor egy fakerítésen keresztül menekült. A pár ezt követően egy közeli kunyhóban keresett menedéket"

- közölte a ŠOP.

Ebben az összefüggésben a ŠOP megállapította, hogy a medvék károkozásával vagy a velük történt incidensekkel kapcsolatos bejelentések egy régóta fennálló probléma következményei, amelyet huzamosabb ideje nem sikerül megoldani. Ezért jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytat Szlovákia kiválasztott térségeiben a vadászterületek használóival egy olyan közös eljárásról, amely megbízhatóan azonosítja a problémás medvéket, és a vadászokkal együttműködve biztosítja azok esetleges kilövésüket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.