2023. november 22., 12:34
Frissítve: 2023. nov. 22. 14:09

Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter leváltását kezdeményezte az ellenzék

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter leváltását kezdeményezte szerdán az ellenzéki Progresívne Slovensko (PS), a KDH, az SaS és a Slovensko, Za ľudí, KÚ frakciója.

Ellenzék
Fotó: TASR

Indoklásuk szerint törvénysértések, valamint a rendőrség vezetésében végzett tisztogatás miatt kell távoznia. Bírálják a szlovák-magyar határon bevezetett intézkedéseket is, az egészet színjátéknak tartják.

Michal Šimečka, a PS elnöke szerint Šutaj Eštok emberileg és szakmailag is alkalmatlan belügyminiszternek, és a kormány eddigi kudarcainak megtestesítője.

Már az első lépéseivel megkerülte a törvényeket, és bíróságnak kellett korrigálnia a döntéseit. Egy ilyen miniszternek önként, megszégyenülve kellene távozni, és néhány nap után ´bedobni a törülközőt´. Csak azt bizonyította, hogy Robert Fico hűséges kiszolgálója

– mondta Šimečka.

Azért is bírálja Šutaj Eštokot, mert fegyelmi eljárással fenyegetett meg egy bírót, akinek a döntése nem volt az ínyére.

Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) rámutatott, a belügyminiszter az ellenkezőjét hajtja végre annak, amit a kormány beleírt a programnyilatkozatába.

Legalább két esetben törvényt sértett, például azzal, hogy nem lépett kapcsolatba a Bejelentővédelmi Hivatallal, amikor felfüggesztette a szolgálat alól a Čurilla-nyomozócsoport tagjait.

Martina Holečková, a KDH frakcióvezetője hozzátette, a kormány leszögezte, hogy nem fog bosszút állni, de a belügyminiszter önkényesen áthelyezett egyes nyomozókat. Juraj Krúpa (SaS) szerint a miniszter az egész rendőri testületet akarja megfélemlíteni a lépéseivel.

Állok elébe a leváltási kísérletnek – jelentette ki szerdán Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter az ellenzéki pártok lépésére reagálva, amelyek rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozták. Šutaj Eštok reméli, hogy még a héten sor kerül az ülésre.

Készen állok szembenézni az összes ellenzéki bírálattal”

– mondta a belügyminiszter. Hozzátette, részt vesz az ülésen és válaszol az ellenzéki bírálatokra, illetve bebizonyítja azok megalapozatlanságát.

Šutaj Eštok hozzáfűzte, a mostani kormánypártok nem fognak úgy viselkedni az ilyen rendkívüli üléseken, mint az előző koalíció, és nem fogják akadályozni a megnyitásukat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.