Matovičot bírálják a járványszakértők és a diplomaták, pedig nem tett mást, csak rámutatott Budapesten, hogy Szlovákia működésképtelen

2021. április 12., 10:41
ma7 | TASR Matus Tibor

A Sputnik V engedélyeztetéséről folytatott budapesti tárgyalásai kapcsán Igor Matovič, jelenlegi pénzügyminiszter és volt miniszterelnök jelezte, hogy a szlovák intézmények - az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (ŠÚKL) és a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja (BMC SAV) váltották ki az oroszok haragját. Matovič szerint az oroszok rendkívüli módon megkárosítva érzik magukat azért, mert az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Intézet (SUKL) egy nem akkreditált laboratóriumra bízta a Szputnyik-vakcina értékelését, amelynek eredményei világszerte rontották az oltóanyag hírnevét.

Fotó: Igor Matovič Facebook-oldala
A járványügyi szakértők szerint, az intézményekről szóló bántó kijelentések túl mentek minden határon

A járványügyi szakértőket komolyan aggasztják az olyan állítások, amelyek egyes állami és tudományos intézmények munkáját szidják és becsmérlik.

A bántó kifejezések meghaladják azt a toleranciaküszöbött, amelyet egy tisztességes társadalom magatartási normaként elfogad

- mondta a tanács Igor Matovič (OĽANO) volt miniszterelnöknek az orosz Szputnyik V. oltás ellenőrzése ügyében tett nyilatkozatai kapcsán.

A szakértői tanács rámutatott, hogy a hasonló nyilatkozatok csökkentik a tudományos és szakmai intézmények hitelességét hazai és nemzetközi talajon.

 Ugyanakkor ők azok, akik régóta próbálnak bizonyítékokon alapuló és tapasztalatokon alapuló apolitikus megoldásokat javasolni, és megfelelő szinten kommunikálni

- tette hozzá a tanács.

A jól megválasztott, erőszakmentes és nem agresszív kommunikációt tartja a tanács kulcsfontosságúnak ahhoz, hogy fenntartsa az emberek motivációját az intézkedések betartására, és annak észlelésére, hogy a járványt nemcsak politikai, hanem főként szakmai megközelítés alapján koordinálják.

A járvány hosszan tartó válságot okozott, amelynek gyors kezelése kölcsönös tiszteletetetet és konstruktív együttműködést igényel

- állítják szakértők.

ŠÚKL kijelentette, hogy egyetlen, a Sputnik V vakcina behozataláért felelős személy sem figyelmeztette őket arra, hogy az Akadémia intézetében végzett teszt egy orosz gyártóval kötött titkos szerződés megsértését jelentetheti. Az Akadémia intézetében közölte, hogy Marek Krajčí (OĽANO) volt egészségügyi miniszter írásbeli kérelme alapján végezte a Sputnik V oltóanyag tesztjeit.

Juraj Kopáček, a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központ Virológiai Intézetének tudományos igazgatója (BMC SAS) nyilvános bocsánatkérést kér Matovič pénzügyminisztertől, az intézet jó hírnevének megsértése és a tudósok munkájának lealacsonyítása miatt.

Ján Mikas főhigiénikus is kiállt a tudósokat és az állami intézmények mögött.  Ő sem tartja megfelelőnek Matovič kijelentéseit.

Nagykövetek: A külföldi szolgálatok elleni támadások  károsak a modern államiság további építésére

A külszolgálat elleni támadások károsak a modern államiság kiépítésére - jelentette ki több szlovák diplomata. A közös álláspontban szólították fel az ország politikai vezetőit, hogy

cselekedjenek olyan módon, amely nem gyengíti Szlovákia helyzetét, nem vonja kétségbe állami érettségünket és nem alázza meg Szlovákiát és intézményeit.

Tették ezt Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter múlt heti magyarországi látogatása kapcsán, ahol őt nem kísérte el képviselő a szlovák diplomáciai testületből. Az Orbán Viktorral és Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásokon csupán Gyimesi György (OĽANO) képviselő volt jelen.

A Külügyi Szolgálat az állam stratégiai eszköze, érdekeinek előmozdítása és védelme, valamint külső helyzetének megerősítése érdekében. Létének három évtizede alatt diplomáciánk különböző nehéz időszakokat élt át és kezelt. Ugyanakkor mindig hűségesen járt el, tiszteletben tartva az apolitikus hozzáállást és következetesen elkerülve a belpolitikai versenybe való beavatkozást 

- hangsúlyozták, hogy a Szlovák Külügyi Szolgálat olyan intézmény, amelyet folyamatosan és szakmailag sikerült kiépíteni, elkerülve az aránytalan pártbefolyást.

Meggyőződésünk volt, hogy az az idő, amikor alkotmányos képviselőink tevékenységéről a médiából vagy csak a partnerektől értesültünk, 1998 után ért véget

- tették hozzá, megemlítve, hogy

bár nem megszokott, hogy az aktív szolgálatban lévő nagykövetek nyilvánosan ilyen módon fejezzék ki magukat, de vannak olyan helyzetek, amikor a diplomáciai önmérsékletet és diszkréciót félre kell tenni.

Kijelentették, hogy körülményeink között precedens nélküli a saját állami független és szakmai intézmények megkérdőjelezése, a saját külszolgálatunk megtámadása, a saját külügyminiszter tekintélyének megkérdőjelezése, az alkotmányos hivatal betöltői által  az írott és íratlan szabályok figyelmen kívül hagyása,  ilyen rövid idő alatt ennyiszer, és ilyen intenzitással.

És mindezt abban a fővárosban és annak az országnak a vezetője jelenlétében, akit erősen kritizálnak a jogállamiság súlyos hiányosságai miatt. Ez nemcsak a szlovák diplomácia megsértése, hanem Szlovákia megalázása és az állami érdekeinek veszélyeztetése is, a legrosszabb módon

- mondták.

Iveta Hricová, Radovan Javorčík, Rastislav Káčer, Andrea Elscheková Matisová, Peter Mišík, Michal Mlynár, Igor Slobodník és Miroslav Wlachovský nagykövetek írták alá a közös nyilatkozatot.

Kövesse facebook oldalunkat is!