2020. március 3., 13:23

Matovičnak az alkotmányos többség a cél

Igor Matovič, a szombati választásokat megnyerő OĽaNO mozgalom elnöke számára az alkotmányos többség elérése a cél. Ezt azelőtt jelentette ki, hogy leült volna tárgyalni Andrej Kiskával, a Za ľudí párt elnökével.

Fotó: TASR

Kiska délelőtt már találkozott Zuzana Čaputová államfővel. A tárgyalás után kijelentette: a Sme rodina nélküli kormányt preferálná. Matovič erre úgy reagált, hogy „a volt államfő hallott valamit a médiában, de nem tudja, hogy ez a hivatalos álláspont-e. Megbeszélünk mindent, szabadon” – tette hozzá. Matovič Kiskával együtt érkezett a hotelba, ahol ebédelni fognak.

Kiskát kedden fogadta Zuzana Čaputová államfő. „Készek vagyunk elősegíteni egy erős és stabil kormány létrejöttét, de elvárjuk, hogy ez a kormány szakmailag és erkölcsileg is hiteles legyen” – jelentette ki a találkozó után a volt köztársasági elnök.

Elismételte, hogy személy szerint a Sme rodina nélküli kormányt részesítené előnyben, ugyanakkor tudatosítja az alkotmányos többség fontosságát. Hozzátette: sok mindent meg akar kérdezni a választások győztesétől, például a kormányzás stílusával, vagy azzal kapcsolatban, hogyan viszonyulna a kormány az etikai kérdések esetleges megnyitásához. Kíváncsi Matovič véleményére a közvetlen demokrácia és a népszavazások témáját illetően is.

A Za ľudí elnöke a potenciális kormánytagokra és más állami tisztviselőkre is rá akar kérdezni. Hozzátette: mielőtt hivatalos tárgyalásokat kezdene Matovičcsal a kormányalakításról, előbb felhatalmazást kell kapnia a pártja elnökségétől. A Za ľudí elnöksége csütörtökön  ül össze.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.