Matovič vs. Lengvarský: Új boxzsákot talált a volt miniszterelnök

2021. július 12., 11:27
Pomichal Krisztián

Igor Matovičnak jellemző tulajdonsága, hogy imádja a konfliktusokat. A bukott miniszterelnök nem csak lubickol a vitákban, igényli is ezeket, akár politikailag, akár személyiségéből fakadóan. Nem csoda, ha kell, hát magának generál ilyeneket.

igor matovic
Fotó: TASR/AP

Legújabb boxzsákját saját párttársában találta meg, az általa favorizált egészségügyi miniszter, Marek Krajčí utódjában. A volt miniszterelnök Vladimír Lengvarskýt tette felelőssé a szlovák oltási program akadozásáért, s valószínűleg azért is őt hibáztatja, hogy az orosz vakcinaprogram csúfos kudarcot szenvedett - a megrendelt 200 ezer adagból alig tízezer talált gazdára. 

Lengvarský maga is tisztában van minisztériuma korlátaival, a Hospodárske Novinynek nem rég arról beszélt, egész egyszerűen nincs elég kapacitás arra, hogy növeljék a PCR-tesztelőállomások kapacitását, úgy fogalmazott,

ma durván az ország kétmillió lakóját tudjuk lefedni.

A bírálatok tehát, objektív szempontból, valahol jogosak is, más kérdés, hogy a hiányosságokat méltatlan egyedül a miniszter nyakába varrni. Lengvarský erről azt nyilatkozta a HN-nek, források hiányában képtelenek a kapacitás növelésére, pedig, ha lenne elég pénz, az egész országban szűrni tudnák a szennyvízmintákat, ezzel megjósolva, a járvány alakulását. Mint mondta, erről értesítette a kormány illetékeseit, értsd, a pénzügyeket kezelő Igor Matovičot, de hetek óta hiába vár reakciót.

Az ex-kormányfő szerint a tárca valóban kapott egy levelet az egészségügyi minisztériumból, de abból nem sok minden derült ki. 

Az egészségügyi minisztérium küldött egy papírt, hogy pénz akar a kampányra (az oltásira - a szerk. megj.). Megkérdeztük, hogyan és milyen médiumokban rendelik meg a reklámokat, milyen kedvezmények lesznek, mennyire lesz ez hatékony.

A HN azt írja, az egészségügyi tárca már június közepén megküldte a szükséges kiegészítéseket, amit a pénzügy egy semmitmondó sajtóközlemény keretében kommentált, azzal, "a tárca tisztában van az oltás fontosságával (...), a megküldött anyagok kiértékelése után haladéktalanul felszabadítja a szükséges eszközöket." Erre azonban mind ez idáig nem került sor.

Lengvarský, javára legyen mondva, próbálkozik, mint légy a levesben. Az oltási hajlandóság növelésére vonatkozó javaslatai azonban sorra elbuktak a kormány előtt. A miniszter azt javasolta, ne csak az országhatárokon, de belföldön, többek között mozik vagy éttermek látogatásakor is tegyék szükségessé az oltási igazolásokat. Persze megfelelő törvényi keretekre is szükség lett volna, azonban a Sme rodina, illetve Igor Matovič sem adta hozzájárulását, a javaslat rövid úton megbukott.

A HN megkérdezett szakértői leginkább azt találták furcsának Igor Matovič viselkedésében, hogy Lengvarský az első olyan, a volt kormányfő által kritizált miniszter - pedig akad belőlük épp elég -, aki szintén az OĽaNO jelöltje.

Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Lengvarský korábban elmondta, Igor Matovič többször is megkereste az őt a pozíció elvállalására rábeszélő Jaroslav Naďot, győzze meg Lengvárskyt a tárca vezetésére.

A HN úgy tudja, nem ez az első komolyabb konfliktus Matovič és Lengvársky között. Kiszivárgott hírek szerint utóbbi az egyik kormányülésen azt mondta, az ő főnökét nem Igor Matovičnak hívják, ami de facto igaz is, lévén ez már a Heger-kormány alatt történt. Más kérdés, hogy várható volt, Matovič nem nézi majd jó szemmel az ilyesmit, pláne, hogy Lengvársky nem sokkal korábban arról beszélt nagy nyilvánosság előtt, ő nem oltatná be magát a Szputnyikkal. Az orosz vakcina körül kialakult perpatvar tulajdonképpen közvetlen kiváltó oka volt Matovič bukásának, ráadásul az ex-kormányfő utólag sem igazulhatott meg, hiszen ma már világosan látszik, Szlovákia lakossága nem kért a Szputnyikból. Más kérdés, hogy miért? 

Március elején, mikor az akkori miniszterelnök előrukkolt az orosz vakcinával, annak kétségtelenül volt létjogosultsága. Tetőzött a járvány, rekordokat döntött a halálozás, döcögött az EU-s vakcinaimport.

Mire azonban sikerült elhárítani a Szputnyik elől minden (mesterségesen támasztott) adminisztratív és gyakorlati akadályt, tulajdonképpen okafogyottá vált az egész, Matovič viszont eddigre már hozzáláncolta magát a Szputnyikhoz. 

Késő tavaszra beindult a gyártás, ömlött a nyugati vakcina Szlovákiába, ráadásul köszönhetően a jó időnek, a vírus terjedése is lelassult. Mindez hozzájárult az orosz oltóanyag iránti érdeklődés elmaradásához, ahogy az is, hogy az ország egészségügyi minisztere arról beszélt, sem magának, sem a családjának nem adatná be a Szputnyikot. Hogy egészségügyi szakemberként ez a véleménye, azzal semmi gond nincs, Lengvarský tulajdonképpen katonaember, nem politikusként szemléli a megoldandó problémákat, Matovič azonban igen. Saját szempontjából tehát teljesen jogosan neheztel az egészségügyi miniszterre, aki tulajdonképpen hozzájárult ahhoz, hogy a volt miniszterelnök egy újabb közéleti pofonba szaladjon bele. Matovičnak egyébként, állítják az elemzők, pártelnökként tulajdonképpen joga van kritizálni az egészségügyi minisztert, más kérdés, hogy ő maga nem hívhatja vissza, azt csak a kormányfő teheti meg. Eduard Heger azonban eleddig ilyesminek még csak jelét sem adta, s  valószínűleg nem is fogja. Hegert már kinevezésekor konfliktuskerülő, integratív személyiségnek írták le, valószínűtlen, hogy engedne Matovič heveskedéseinek. 

Végezetül érdemes megjegyezni, amennyiben a volt kormányfő valóban Lengvarský bukására játszik, találna témát. Portálunk is beszámolt róla, mekkora ellenállás fogadta a kormány új, részben épp az egészségügyi tárca által kidolgozott rendelkezéseit, mellyel vakcinációhoz kötötték a határátlépést. Megírtuk, a múlt hét végén az ország több határátkelőjén demonstráltak az elégedetlen lakosok, helyenként dulakodásra is sor került. Matovič itt tudott volna fogást találni az egészségügyi miniszteren, de, egyelőre úgy tűnik, ez még neki is sok lett volna. A Facebook-on oly' aktív volt miniszterelnök egyetlen szóval sem kommentálta a határon kialakult helyzetet. Matovič is tisztában van vele, több hasznát veszi a boxzsáknak a plafonon lógva, mintha visszavitetné azt a szekrénybe.

Kövesse facebook oldalunkat is!