2022. május 10., 14:57

Matovič vagy Sulík? Egyiküknek mennie kell, különben nyakunkon a kormányválság

Legkésőbb péntekig eldől, hogy a kormánykoalíció újabb válságba kerül-e. Addig még a koalíciós tanácsnak, a kormánynak és utána a parlamentnek gyorsan döntenie kell az adóemelésről nagyjából száz nagyvállalat számára, amelyek ezzel járulnak hozzá a drágulással leginkább sújtott lakosság állami megsegítéséhez.

mato sulík
Fotó: TASR

Az SaS-nak olyannyira nem tetszik az adóemelési javaslat, hogy a  koalíciós tanácsban meg akarja vétózni. Igor Matovič pénzügyminiszter, mint a javaslat szülőatyja, bejelentette, az SaS „áldása” nélkül is benyújtja azt a szerdai kormányülésen.

Ha ez megtörténik, az SaS a három miniszterével nem lesz képes megállítani, ugyanis az OĽaNO-n kívül a Sme rodina és a Za ľudí  támogatják az elképzelést, vagyis a kormány elfogadhatja. Matovičon kívül még senki sem látta a javaslat részleteit, vagyis nem tudják, mit is akar keresztülvinni a pénzügyminiszter. Ez pedig nem tetszik az SaS képviselőinek. Anna Zemanová, frakcióelnök szerint komolytalan, hogy olyan javaslat kerüljön a kormány elé, amivel a miniszterek előtte nem ismerkednek meg.

Egyelőre még azt sem tudni, melyek lesznek azok a nagyvállalatok, amelyeket az adóemelés sújtana.

A kormánynak ugyanakkor még szerdán döntenie kell az egész mentőcsomagról is, rövidített eljárásban, ami gyorsíthatná a kifizetéseket. A parlament a csomagról és az adóemelésről is már hét végéig szavazhatna.

Ezzel az eljárással Matovič pártja rögtön két egyezséget is megszegne, ami az egész kormánykoalíció alapja, benne van a koalíciós szerződésben és a kormányprogramban is.

A koalíció a kormányprogramban ugyanis elkötelezte magát, hogy nem fog adókat emelni.

A koalíciós egyezségben szabály, hogy egyetlen párt sem nyújt be a kormányba és a parlamentbe olyan javaslatot, amiben a koalíció előzőleg nem egyezett meg.

Zemanová úgy véli, mindent megtesznek azért, hogy az SaS elhagyja a koalíciót.

Már mindenki megsértette a koalíciós szerződést

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője szerint már annyiszor megszegték a koalíciós szerződésben foglaltakat, hogy nincs értelme arról beszélni, hogy megszegték.

Az SaS azt tervezi, ha a javaslat bekerül a parlamentbe, akkor azt módosító javaslatokkal meg fogják próbálni megváltoztatni.

Az SaS és az OĽaNO közti feszültség a múlt héten éleződött ki. Az OĽaNO két képviselője és a Sme rodina mind a 17 képviselője megakadályozta Fico mentelmi jogának felfüggesztését.

Sulík a szavazás után kijelentette „már soha nem fognak tudni beszélni a korrupció elleni harcról.”

Több SAS-es képviselő akkor azt követelte, hogy a Sme rodinát zárják ki a koalícióból.

Az SaS nem utasítja el az emberek megsegítését

Habár az áremelkedés már hónapok óta tart, a kormány eddig semmilyen intézkedést nem hozott a legjobban rászoruló emberek megsegítésére. Előzetesen megegyezett abban, hogy a jelenlegi 25,88 euróról 100 euróra emelné a családi pótlékot.

Matovič ugyanakkor több szociális juttatás hosszútávú emelését szorgalmazza, mint amilyen az adóbónusz emelése.

Az SaS támogatja az egyszeri támogatásokat, de nem ért egyet a juttatások általános emelésével, amihez adóemelés szükséges.

Zemanová el tudná képzelni az adóemelést, ha a kormány más területen csökkentené az adókat, ahogy ezt a kormány a programjában meg is ígérte.

Matovič azt állítja, hogy a „rendkívül gazdag vállalatok” megadóztatását és a pénz eljuttatását a családokhoz sem a kormányprogram, sem a koalíciós szerződés nem tiltja. Ezt nem látja gondnak Milan Krajniak szociális miniszter sem. Szerinte az adózási-elvezetési terhek a lakosság 90 százaléka számára nem emelkednek, csak 70-100 cég adóterhei nőnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.