2020. március 16., 13:16

Matovič úgy győzött, hogy Sulík közben nem veszített

Ha nem lenne a koronavírus, Igor Matovič és Richard Sulík talán még mindig az új kormány összetételéről vitatkoznának. A múlt héten, amikor Matovič a közösségi hálón üzent Sulíknak, amire az iziben visszaüzent neki, a nyilvánosság számára egyértelművé vált, hogy a kormányalakító tárgyalások megrekedtek Igor Matovič és Richard Sulík több napos huzavonáján a pénzügyminiszteri posztról –  írja a Postoj.sk konzervatív portál.

Sulíkot nem is az bőszítette fel a leginkább, hogy le kellett mondania a posztról, hanem hogy elhitte: közösek az érdekeik.

De a köztársasági elnöki palotában is volt némi bizonytalanság akörül, létrejön-e egyáltalán a négyes koalíció, amikor a múlt hét folyamán Matovič azzal fenyegetőzött, amennyiben Sulík nem enged a követeléséből, visszaadja a megbízatását a kormányalakításra. És ez a lehetőség a múlt héten még nem tűnt annyira fantasztikumnak.

Aztán hirtelen minden megfordult. Az egyezséget legfőképpen a koronavírus hozta tető alá, bár az SaS-ben még a hétvégén is voltak egyesek, akik továbbra is küzdeni akartak, végül azonban belátták, hogy

ebben a helyzetben, mediálisan ők húznák a rövidebbet, nem pedig Matovič.

Végül az új hatalmi matematikával Sulík is megbékült, így aztán péntek estig megszülethetett az új egyezség:

az SaS elnöke nemcsak gazdasági miniszter lesz, hanem a kormány első gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettese is.

Az új kormányfelállás tehát egyértelműen Matovič győzelme, hiszen

eddig még egyetlen kormányfőelődje, Fico, Dzurinda, sem pedig Mečiar nem szerezte meg a pénzügyminiszteri poszton kívül a másik két hatalmi posztot: a belügyet és a védelmi tárcát.

De ha egy kicsit távolabbról is megnézzük a dolgot, bár Sulíknak le kellett mondania a szívügyét jelentő pénzügyminiszteri posztról,

az SaS mégsem lett vesztes játékos. Bár ugyanannyi képviselői mandátuma van, mint Kiska pártjának, egy miniszteri poszttal több jutott neki

– még pedig nem is akármilyennel, a külügyi tárcával –, és az új kormányban sokkal érezhetőbb lesz a hatása, mint Kiskáé. Hiszen aránylag nagy lesz a befolyása a kormány gazdasági és külügyi vonalára. A külügyi posztra Sulík olyan csúcsdiplomatát ültet Ivan Korčok személyében, aki ugyanúgy otthon van Berlinben, mint Brüsszelben, és olyan fontos témákkal foglalkozott az első vonalban eddig, mint a migránsválság, nem mellesleg beavatott az uniós viszonyok és problémák terén.

S mivel Matovičnak még eltart pár hónapig, hogy tájékozódjon a külpolitikában, és kapcsolatokra tegyen szert az európai vezetőkkel, Korčok – és a jelöltjén keresztül Sulík – fogja az új kormány uniós politikáját irányítani.

A stabilitás kulcsa persze Matovič lesz, és nagyon fontos lesz, hogyan állja meg a helyét miniszterelnökként ezekben a ránk váró rendkívül nehéz időkben. Matovičnak nem lesz száz napos türelmi ideje, és a smeresekre való kibeszélés sem fog a kormány megalakulása napjától senkit sem érdekelni. Most olyan kormánykabinetre van szükség, amely szorosan tartja kezében a gyeplőt, amely elszánt és integráló, és nem az ellenzékkel való civódásokra fecsérli az energiáit, véli a Postoj.sk.

Lelkesedés nélküli kormányzás

A választások utáni önreflexió a lemondások formájában csak azokat a pártokat érte utol, akik nem jutottak be a parlamentbe, azokat, akik éppen hogy csak becsusszantak, bár sokkal jobb eredményt vártak, mint Kiska és Sulík pártja, nem

– írja a Pravda napilap, amely szerint a négy koalíciós párt közti tárgyalások sem jeleznek túl sok egymás iránti bizalmat. A – nem túl sikeres – kormányzással csak az SaS-nak vannak tapasztalatai, és részben Kiska személyén keresztül az Emberekért pártnak, vagyis a két legkisebb pártnak.

A mediális üzengetések a koalíciós tárgyalások idején is azt jelzik, hogy ezeknek a pártoknak a közös kormányzása, amelyeket csak a Smerrel szembeni ellenszenv köt össze, nem lesz egyszerű. S bár az SaS jelöltjei jelentősen befolyásolhatják az ország külpolitikai irányultságát, érdekes lesz figyelemmel követni, hogyan kezelik majd Matovič és Kollár, de még az őket jelölő párt elnökékének is a nem mindig konzisztens külpolitikai megnyilvánulásait, írja a Pravda.

Az új kormánynak keményen kell dolgoznia, hogy senki se sirassa a régit

Az új Matovič-kormánynak nem szépnek kell lennie, hanem cselekvőnek és olyannak, amely használható a ránk váró rossz időkben, írja az Aktuality.sk portál, amely szerint

az új Matovič-kormány nem túl szerencsés, mert olyan helyzetben kezdi a tevékenységét, amikor az embereknek szükségük van az érzésre, hogy az állam legyőzi a veszélyt. A korrupcióellenes cselekvési terv szertefoszlott. Nincs idő és energia most ezzel foglalkozni.

És Matovičnak nyomást kell gyakorolnia az új kollégáira, hogy a nyilvánosság elvárásainak megfeleljenek. Bár nem biztos, hogy a miniszterei a legjobb kórházi és úthálózati szakemberek lesznek, rendkívül fontos lesz, hogy minden egyes szavukkal bizonyítsák, értik a dolgukat, és készek a céljaikat teljesíteni.

Az új kormány szempontjából nagyon fontos lesz, hogy egy hónapos ténykedése után az emberek ne kezdjék el nosztalgiázva a régi jó időket meg Pellegrinit emlegetni.

Mivel az ilyen nosztalgiázás közben milliméternyi hely sem marad az objektivitásra és a kritikus távolságtartásra, véli az Aktuality.sk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.