Matovič szerint nyárra beoltják az EU felnőtt lakosságának 70 százalékát

2021. február 26., 12:51
ma7 | TASR

Továbbra is érvényes, hogy nyárra beoltják az Európai Unió felnőtt lakosságának 70 százalékát – jelentette be a csütörtöki (február 25.) uniós csúcs után Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy néhány héten belül hozzáférhető lesz a Johnson&Johnson vakcinája is, amelyhez nagy reményeket fűznek.

Igor Matovič
Fotó: TASR
Nem ilyen egy évet képzelt tavaly márciusban Igor Matovič kormányfő
Az oltóanyag hatékony, elég egy adagot beadni, és közönséges hűtőszekrényben tárolható. De a krízis alakulását látva jobb, ha nem örülünk korán. Reméljük, a logisztika nem lep meg bennünket újra"

- mondta a miniszterelnök.

Matovič elmondta, Szlovákia keresi a lehetőségét, hogy minél több embert beoltsanak. A kormányfő úgy fogalmazott, a járvány során többször is létfontosságúnak bizonyult a szolidaritás, és sok országnak volt már szüksége rá. Hozzátette, Szlovákia jelenleg is tárgyal erről a partnereivel.

Az EU vezetői egyre nagyobb problémának nevezték a videókonferencia során a koronavírus új mutációit. Matovič szerint pozitív tapasztalatok vannak az oltóanyagokkal, ezek a vakcinák hatásosnak bizonyultak ellenük, főleg a brit változat ellen, de figyelni kell a helyzet alakulását. Szerinte számolnunk kell az EU-n kívüli országok vakcináival is, különben a mutációk továbbra is gondokat fognak okozni.

Foglalkozni kell a COVID-tanúsítványok kérdésével is. Közös, korszerű, és mindenki számára érvényes európai megoldásra van szükség. Néhány ország azonban óvatosan kezeli ezt a kérdést. Sajnálom, hogy még nem találtunk erre megállapodást, márciusban folytatódnak a tárgyalások"

- mondta Matovič.

A kormányfő megjegyezte, ez azt jelenti, hogy az országok saját tanúsítványt adnának ki, de aztán sokkal nehezebb lesz közös megoldást találni. „Szeretnénk, ha az Európai Bizottság javaslatot terjesztene elő" - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozó péntek reggel a védelemről és a biztonságról szóló vitával folytatódik.

Matovič tájékoztatása szerint ez a kérdés több mint két éve húzódik, de most, az új amerikai adminisztrációval újabb lendületet vett. „Visszatérünk a déli szomszédokról szóló tárgyalásokhoz is" - mondta.