2022. június 12., 10:04

Matovič soha nem látott mértékű nyugdíjemelést ígér, de csak jövőre. Mutatjuk, mekkorát!

Éles, helyenkétn személyeskedésektől sem mentes vita alakult ki Igor Matovič pénzügyminiszter és Erik Tomáš (Hlas-SD) ellenzéki képviselő között a köztévé Szombati dialógusok című műsorában. A pénzügyminiszter azt ígérte, jövőre soha nem látott mértékben emelkednek majd a nyugdíjak, ami nagyon kiborította az ellenzéki honatyát.

Igor Matovič
Fotó: TASR

Néha már-már óvodás szintű vita bontakozott ki a két politikus között azon, éppen melyikük pártja segített többet a szlovákiai nyugdíjasokon. Csupán egy dologban értettek egyet, abban, hogy a másik hazudik. 

Erik Tomáš leszögezte, a Hlas-SD kész lenne támogatni Matovičot az inflációs mentőcsomagra vonatkozó államfői vétó letörésében, de ehhez támaszt néhány feltételt is.

Azt szeretnék, ha a mentőcsomag nem csak a gyermekes családokon se]ítene, hanem minden munkavállalón, illetve az összes nyugdíjason. Tomáš elmondta, pártja a parlament júniusi ülésein újra felveti majd a nyugdíjak soron kívüli valorizációjának ötletét, azaz kezdeményezni fogják, hogy legalább az inflációnak megfelelően korrigálják az aktuális nyugdíjakat. 

Itt kezdődött a komolyabb vita, ugyanis a tárcavezető bejelentette, jövőre soha nem látott emelés jön, ráadásul kormánya már eddig is rengeteg segített a nyugdíjasokon. Ott van például az oltásmotiváló pénzjutalom vagy a Covid-lottó. Tomáš erre indulatosan reagált, mondván, rendben, hogy a kabinet segített azokon, akik oltakoztak, de mi van azokkal a nyugdíjasokkal, akik egészségügyi okokból nem oltathatták be magukat.

Ők a tavalyi 1,3%-os emelésen kívül nem kaptak semmit.

Az ellenzéki képviselő szerint a "tizenharmadiknak nevezett nyugdíj" előrehozása sem segítség, hiszen azt a pénzt a nyugdíjasok előbb vagy utóbb úgy is megkapták volna, mindegy, hogy arra pár hónappal korábban került sor. Tomáš többször is külön kihangsúlyozta, ha Matovičék hajlandóak a nyugdíjemelésről egyeztetni, a Hlas-SD támogatni fogja a vétó letörését,

így a kormány nem lenne rászorulva az általuk fasisztáknak titulált képviselőkre.

Matovič erre úgy reagált, épp a jelenleg ellenzékben ülő politikusok voltak azok, akik a kormányrúdnál állva eltörölték annak lehetőségét, hogy legalább 2%-kal minden évben automatikusan emelkedjen a nyugdíj, ezzel szemben ők jövőre soha nem látott mértékben emelnek a nyugdíjakon. A tárcavezető azt állítja:

januártól rekordmértékű emelés jön. Átlagosan hatvan euróval emelkedik majd a nyugdíjak havi összege, ami, végzett gyors fejszámolást Matovič, "nagyjából évi 700 eurót jelent"!

Erre Tomáš közölte, az a hatvaneurós emelés épp az előző garnitúra által elfogadott törvényeknek köszönhető. Az emberek nem hülyék - tette hozzá, pontosan látják, hogy a Hlas-SD támogatná az inflációs mentőcsomagot, de ehhez az kell, hogy azzal a nyugdíjasokat is megsegítsék - mondta.

A pénzügyminiszter erre azzal opponált, ő volt az, aki 240 millió eurót osztott szét azon 860 ezer nyugdíjas között, aki beoltatta magát. Hogy mi van a többiekkel, arra már nem tért ki.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.