2020. december 7., 18:15
Frissítve: 02:01

Matovič: Nincs már erőm, egyedül nem tudom végrehajtani az újabb országos tesztelést, kell hozzá segítség

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő mai sajtótájékoztatóján kijelentette, nincs ereje az újabb országos tesztelés végrehajtására.

Fotó: TASR

Elmondása szerint az államfő, Zuzana Čaputová támogatása nélkül ebbe nem vág bele.

A kormányfő elmondta,

az országos tesztelés tökéletes eszköz a koronavírus elleni küzdelemben.

Az elnöki palota ugyanakkor elveszi ezt az eszközt a kormánytól - utalt a miniszterelnök Čaputová korábbi nyilatkozatára. 

A kormányfő a héten szeretne találkozni az államfővel, hogy meggyőzze őt az országos tesztelés fontosságáról.

Igor Matovič kérésére még a héten találkozik a miniszterelnökkel Zuzana Čaputová köztársasági elnök – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Zuzana Čaputová az országos tesztelés első köre előtt azt szerette volna, ha a tesztelés önkéntes alapú lett volna, de Matovič szerint ha ezt így jelentették volna be, akkor például Árvát nem mentik meg, a kórházak kapacitása pedig annyira megtelik, hogy az katasztrofális helyzetet eredményezett volna.

A miniszterelnök szerint a szakemberek átfogó országos tesztelést javasolnak a kritikus régiókban, de az államfő Matovič kérése ellenére önkéntes alapú tesztelésről beszél.

A miniszterelnök szerint a harmadik forduló önkéntes volt, és az embereknek csak a 15%-a vett részt. Matovič hozzátette, az ilyen részvételű tesztelés nem releváns.

A kormányfő kiemelten fontosnak tartja Zuzana Čaputovával való együttműködést, mert a választók szerint ő a legmegbízhatóbb politikus Szlovákiában.

Matovič szerint, ha az öt kritikus járásban nem lesz átfogó tesztelés, akkor nem marad más hátra, mint lezárni azokat. Ezért reméli, hogy meg tudja győzni az elnököt a tesztelés szükségességéről.

Igor Matovič elmondta, tisztázni kell az erőviszonyokat, és azt, hogy ki melyik oldalon áll.

Az egyik oldalon Robert Fico, Peter Pellegrini és Marián Kotleba, a másik oldalon pedig a józan eszű emberek állnak”

– fogalmazott Igor Matovič.

A miniszterelnök szerint pokolba vezető út lesz az, ha az államfő csatlakozik az ellenzékhez és az egyik koalíciós partnerhez, és megkérdőjelezi a kormány lépéseit.

A kormány döntéseket hoz, és ha valaki olyanokat akar az embereknek mondani, amit hallani szeretnének, az felelőtlenség"

- fogalmazott a miniszterelnök, aki egy olyan kutyához hasonlította magát, akibe minden oldalról belemarnak.

Matovič felemlegette a média által gerjesztett gyűlöletet és annak elfogultságát kormánya ellen, valamint az egyik koalíciós partner személyes sértettségét. 

Én vagyok az a legrosszabb kutya, aki bántani akarja az embereket, bár valójában azt akarom, hogy az emberek a lehető legkényelmesebben vészeljék át a járványt"

- mondta Matovič.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.