2021. február 18., 19:16
Frissítve: 20:56

Matovič megszakította a kormányülést, feldúltan jelentette be, ő akarta ugyan, de nem jön Szlovákiába orosz vakcina

A mai kormányülést félbeszakítva, sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič kormányfő, Marek Krajčí, az egészségügyi tárca vezetője és Eduard Heger pénzügyminiszter. 

Fotó: TASR

A szokásos protokollal ellentétben, Matovič jelenléte ellenére Marek Krajčí kezdte a sajtótájékoztatót. Elmondta, mennyire rossz a járványhelyzet Szlovákiában, így szükség lett volna alternatív vakcinaforrásokra. A miniszter ezt követően az európai vakcinahelyzetet ismertette, leszögezte a járványügyi bizottság és a szakemberek is azt ajánlották a kormánynak, fogjon hozzá az orosz vakcina beszerzéséhez. A miniszter kihangsúlyozta,

önkéntes alapon működött volna az orosz vakcina alkalmazása, ráadásul a kormány közvélemény-kutatása alapján lett is volna rá igény. Február végére már 80 ezer embernek elegendő vakcina érkezhetett volna - mondta Krajčí, míg Matovič néhány perccel később már arról beszélt, 160 ezer adagot tudtak volna beszerezni.

A miniszterelnök csalódottságát fejezte ki és politikai ügyet emlegetett azzal kapcsolatban, hogy az egyik kormánypárt miatt a kormány nem szavazta meg a Sputnik-V vakcinák beszerzéséről szóló javaslatot.

A kormányfő közölte, a Za ľudí-ról van szó. Ez nem érhette meglepetésként, hiszen Veronika Remišová pártelnök korábban leszögezte, amíg az EMA nem engedélyezi az orosz vakcinát, nem hajlandó megszavazni a beszerzést.

Matovič láthatóan feldúlt és dühös volt, újságírói kérdésekre sem válaszolt. Közleménye után párttársai kíséretében visszasétált a kormányülésre.

Megoldások keresése helyett, ma politikát csináltunk!

- fogalmazott a kormányfő.

Minden vakcinát egyformán kell engedélyezni

Veronika Remišová a kormányhivatal egy másik pontján szintén sajtótájékoztatót tartott. A politikus, a kormányfőhöz hasonlóan szintén feltűnően feldúlt volt, miközben azt igyekezett megindokolni, miért vétózták meg az orosz vakcinát. Remišová szerint elfogadhatatlan, hogy egyes vakcinákat komoly vizsgálatoknak vetünk alá, míg másokat különösebb ellenőrzés nélkül alkalmazunk Szlovákiában.

Remišová szerint teljesen mindegy, honnan érkezik a vakcina, ő és pártja mindet támogatja, de csak akkor, ha azok átmennek az EMA szigorú normáin.

Azzal kapcsolatban, hogy a szakértők támogatták a Sputnik-V beszerzését, Remišová azzal érvelt, a szakértők is arról beszéltek, csak szigorú ellenőrzés után lehet alkalmazni egy-egy ilyen vakcinát.

A sajtótájékoztatón a párt igazságügyi minisztere, Mária Kolíková is jelen volt, aki jogi szempontból indokolta meg, a párt miért nem kér az orosz vakcinákból.

Az, szerinte, azokhoz a vakcinákhoz tartozik, amelyekre érvényes, hogy csak központi engedélyezéssel kerülhetnek forgalomba. Hogy ez konkrétan mit jelent, nem fejtette ki, tulajdonképpen annyit közölt, az ő értelmezésük szerint sem Magyarország, sem más EU-tagállam nem engedélyezheti/engedélyezhette volna saját hatáskörben az orosz vakcinát. A miniszter arról beszélt, Szlovákiában regisztrált vakcinát csak EMA-engedéllyel szabad forgalmazni, bár, mint mondta, "természetesen lehetőség van nem regisztrált vakcina használatára is".

Remišová ezután bejelentette, 

Krajčí miniszter úrnak lehetősége van saját hatáskörben engedélyezni a vakcinát, de akkor nem bújhat el a kormány háta mögé!

Újságírói kérdésre reagálva a pártelnök leszögezte, ő semmilyen dokumentumot nem kapott kézhez arról, hogy már február végére 160 ezer vakcina érkezhetett volna.

Látva mindkét sajtótájékoztatót, nem lehet nem észre venni, hogy Szlovákiában újfent sikerült politikát kreálni a járványvédekezésből. Ebben Matovičnak tulajdonképpen igaza van, a baj csak, ebben ő is vastagon benne van. Mind a kormányfő, mind Remišová láthatóan dühösen, idegesen állt a kamerák elé, egyelőre nem tudni, mi játszódott le a kormányülésen. Az mindenesetre világos, ha van időszak, mikor egy szélesebb koalíciós kormány csak nyűg az országnak, az éppen a járványhelyzet. Miközben ma szerte a világon milliószám oltanak az orosz vakcinával, a jelek szerint minden komolyabb probléma nélkül, Szlovákia úgy tűnik, egyetlen adagot sem kér és kap belőle. Azt ugyanis nem tudni, az EMA mikor engedélyezheti a Sputnik-V-t, bár számos európai vezető, köztük Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár is jelezte már, ezzel kapcsolatban nincs elvi kifogásuk. Európában, az elhibázott vakcinabeszerzések miatt egyre nagyobb az érdeklődés az orosz vakcina iránt. Magyarországon a Semmelweis Egyetem rektora például az elsők között oltatta be magát a Sputnik-V-vel. 
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.