2020. április 28., 08:20

Matovič még mindig Ficóval riogat, pedig inkább Pellegrinitől kéne tartania

Igor Matovič tegnap azzal borzolta a kedélyeket, hogy közzétette, mit is talált elődje, Peter Pellegrini egyik eldugott „hálószobai fiókjában”.

Fotó: TASR-Martin Baumann

Hétfőn nem ülésezett a kormány, a parlament, sem a válságstáb, így Igor Matovičnak több ideje maradt közösségi oldalán keresztül kommunikálni választóival - fogalmaz a dennikn.sk.

A szlovák sajtó enyhe szarkazmussal ír arról, hogy Matovič a hétfő délután folyamán összesen négy posztot is megjelentetett Facebook oldalán. Többek között az SaS-t bírálta, és kérte meg arra, ne szabotálják saját kormányuk lépéseit. Aztán egy gúnyos megjegyzést is tett a miniszterelnök elődje, Peter Pellegrini fiókjának tartalmáról.

A zoknitól „Pellegrini fiókjáig”

Igor Matovič „kutakodásának” eredményét több mind 150 ezres rajongótáborával osztotta meg, a bizarr poszt pedig nagyon gyorsan elterjedt az interneten.

Nos éppen kinyitottam egy még eddig ki nem nyitott fiókot „a hálószobában”…ahol itt tetszett felejteni valamit exminiszterelnök úr

– kezdi gúnyosan posztját Matovič.

Majd megnevezi, mi is rejtőzik a fiókban: 

orosz feliratú valami, valami a babákról, valamilyen gél egy flakonban, valamilyen kábelek…Ha találkoztok vele, akkor küldjétek ide az „eszközeiért"

– írta a miniszterelnök. Egyben hozzáfűzte, már fél kinyitni a többi fiókot elődje irodájában. Egy fényképet is mellékelt Pellegrini „titkos fiókjának” tartalmáról, amelyen többek között egy elektromos cumisüveg melegítő látható.

Nem kellett sokáig várni, és több száz komment jelent meg Matovič posztja alatt,

amelyben sokan azt üzenték a miniszterelnöknek,  ezzel már túllépett egy bizonyos határt. A kommentelők Pellegrini védelmére keltek.

Matovič posztja már csak azért is vicc tárgyává vált, mert a Smer-SD szóvivője később ismertette, ezek a tárgyak évek óta ott hevernek az említett fiókban, nem Peter Pellegrini rakta oda őket. Sőt, ezt a fiókot soha ki sem nyitotta.  

Kormányzás a Facebookon és sajtón keresztül

Matovič bizarr posztjával több szlovák lapban is foglalkoztak. Elsőként az okokat keresték, miért kezdett el a miniszterelnök ilyesfajta gyerekes módszerekhez folyamodni.

Többek szerint a hétvégén ismertet közvélemény-kutatás eredménye lehet a fő oka Matovič trollkodásának. A szlovákiai választók harmada ugyanis úgy vélekedett,  Pellegrini jobban kezelte a koronakrízist, mint Igor Matovič.

Juraj Javorský, a Denník N újságírója szerint, Matovič „facebookos freestyle-jával” csak saját hírnevét rontja, valamint kormányának hatékonyságát és stabilitását. Javorský szerint, ha a miniszerelnök nem fogadja meg a jótanácsokat, akkor ez a kaotikus és nevetséges kormányzási mód a Facebookon és a sajtótájékoztatókon keresztül normává válik, és lassan mindenki hozzászokik majd.  

Azonban, hogy ez mihez vezethet, azt legújabban a nyugdíjasok ingyenes vonatozásának esetében láthattuk:

hétfőn a Sme rodina közlekedési minisztere eltörölte ezt a rendeletet, majd négy órán belül a párt elnöke, Boris Kollár mégis visszahozta azt

– írja Javorský, aki szerint Matovič éppen abba az SaS-be rúg bele, amely a kormányban egyedüliként volt hajlandó és egyben képes is tekintélyével és szakértelmével kompenzálni Matovič hiányosságait.

A Denník N újságírója arra is figyelmeztet, hogy

miközben Matovič gyakran és előszeretettel riogat Fico visszatérésével, eközben egy modernebb és talán erősebb formátumú Smer készül visszatérni.

A Smer-en belül ugyanis sokan már elégedetlenek az eddigi status quo-val, amelyet Robert Fico állított fel, amikor a választások után nevetségessé tette Pellegrinit, és minden reményt meghiúsított arra vonatkozóan, hogy önszántából lemondjon pártelnöki posztjáról. A Smer-ben tehát előbb-utóbb nagy összecsapásra lehet számítani.

Matovičnak inkább Peter Pellegrinitől kéne tartania, mint Ficotól. Egy megújult és sokkal erősebb Smer ugyanis már azelőtt megjelenhet, hogy Matovič egyáltalán megszokná a miniszterelnöki bársonyszéket.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.