2020. július 21., 14:47

Matovič: magyarázattal tartozom

 Igor Matovič miniszterelnök nem futamodik meg az ellene indítványozott bizalmatlansági szavazás elöl.

Matovic
Fotó: TASR
Igor Matovič kormányfő

Matovič lemondását kedden az ellenzéki Juraj Blanár (Smer) és több nem besorolt képviselő is kezdeményezte. A javaslatot a parlament elnökének hét napon belül kellene benyújtania.

Juraj Blanár kiemelte, a miniszterelnököt nem kizárólag a plágium botrány miatt kell visszahívni.

Az ellenzéki képviselők szerint Matovič amellett, hogy megszegte a miniszterelnöki esküt, eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján korábban bizalmat kapott a kormány. Ezen kívül a felkészületlenséget, a gyenge válságkezelést és a világjárvány utáni komplett átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére vetik.

A Smer-SD szerint továbbá a brüsszeli csúcstalálkozón Matovič inkompetenciája, felkészületlensége és passzivitása ahhoz vezetett, hogy Szlovákia több száz millió eurótól esett el.

Raši is hasonlóan vélekedik. Emlékeztetett, hogy Matovičot már múlt héten lemondásra szólították fel, miután a diplomamunkaüggyel összefüggésben beismerte, hogy tolvaj. A független képviselő szerint a kormányfő nem tartotta be a választások előtt tett ígéreteit, például azt, hogy átláthatóan, pályázati úton fogják kiválogatni a vezető tisztviselőket. Hangsúlyozta, hogy ha Matovičot nem sikerül leváltani vagy nem távozik önként, Szlovákia lesz az egyetlen ország, amelynek egyik vezetője nélkülöz minden önkritikát.

A médiában megjelent információk szerint a kormányfő adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket. Matovič a közösségi oldalán elnézést kért minden tisztességes diáktól, akik semmilyen módon nem csaltak a tanulmányaik alatt. Elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról akkor mond le, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét.

A koalíció nem kívánja Matovič távozását, ezért a bizalmatlansági indítványt valószínűleg elvetik.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.