2021. március 28., 18:08
Frissítve: 16:58

Matovič lemondott, és kiderült, ki lesz az új miniszterelnök

Igor Matovič vasárnap este sajtótájékoztatót tartott koalíciós partnereivel, a Sme rodinával és a Za ľudíval.

Fotó: TASR

A kormányfő először bocsánatot kért, hogy a lakosságnak el kellett viselnie a koalíciós válságot. Ezután Matovič elmondta, a nagyhét előtt eljött a megbocsátás ideje, ők nem fognak semmilyen feltételük teljesítését kérni partnereiktől, hogy meg tudjanak egyezni és tovább tudjanak kormányozni.

Egyúttal jelezte, a sárdobálásban sem fog részt venni, s kérte, Eduard Heger és közte csere következzen be a kormányban. Ezután levette maszkját és meghatódva biztosította a polgárokat, minden rendben lesz.

Az új miniszterelnök Eduard Heger lesz, Igor Matovič pedig pénzügyminiszterként folytatja közlése szerint. A két résztvevő pártelnök, Boris Kollár és Veronika Remišová is biztosította támogatásukról Hegert, aki ezután a Za ľudí és az SaS képviselőivel is találkozik, s ámogatásuk esetén holnap már a köztársasági elnökkel akar egyeztetni a kormányalakításról.

Az SaS is velük tart

Az SaS közleményében jelezte, üdvözlik a leköszönő kormányfő döntését és hajlandók együttműködni Eduard Hegerrel a kormányban. Az is kiderült, Sulík szeretné, ha a pártjuk három minisztere ugyanazon poszton folytassa, ahol a márciusi lemondásuk előtt. A liberálisok elnöke elfogadja, hogy Matovič pénzügyminiszer akar lenni, s nem akar beleavatkozni a legnagyobb kormánypárt jelölésébe.

A Peter Pellegrini fémjelezte Hlas-SD közleményében jelezte, a vasárnap történtek megmutatták, az egész koalíciós válság egy gusztustalan színjáték volt, ahogy arra számítani lehetett.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.