2020. október 18., 15:49

Matovič keménykedik: aki nem vesz részt a tesztelésen, az csak az egészségügyi alapellátást kapná ingyen

Tegnap Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök ismertette a koronavírus általános országos tesztelésének tervét. Az első tesztre a mindenszentek hétvégéjén kerülne sor a lakosság egyik részével, a másodikra ​​egy héttel később.

A közelmúltban szigorúbb járványügyi intézkedéseket hoztak, és az országos lockdownról, az ország teljes bezárásáról is régóta beszéltek. A betegség terjedése elleni intézkedések azonban tiltakozást is kiváltottak, amelynek eredményeként a fővárosi tüntetésen a rendőrök könnygázt és vízágyút is használtak.

Ma a kormány rendkívüli ülést tart. Napirenden van az egész területre kiterjedő önkéntes tesztelés kérdése. A miniszterelnök úgy véli, hogy nem kellene kötelezővé tenni, de a Na telo című műsorban ma arról is beszélt, hogy lehetséges szankciók érnék azokat, akik nem vesznek részt.

Személy szerint úgy gondolom, hogy önkéntesnek kell lennie, de akik nem vesznek részt, azoknak egyszerűen nem kapják meg azokat az előnyöket, amelyet az állam jövőre nyújt

– mondta a miniszterelnök.

"Ja si myslím, že je úplne legitímne v takejto situácii tým ľuďom, ktorých sme videli včera pred Úradom vlády, ak si takíto ľudia povedia, že oni jednoducho na testovanie nepôjdu, ja nevidím najmenší dôvod, aby tí zodpovední ľudia, ktorí sú uvedomujú, čo je covid-19 a čo nám to môže spôsobiť na ekonomike, aby sa potom týmto ľuďom skladali na zdravotnú starostlivosť alebo niečo podobné."

Megpróbáljuk visszaadni a miniszterelnök úr fent idézett szavait „magyarul” – Szerinte semmi sem indokolja, hogy a járvány hatásairól felelősen gondolkodó emberek rakják össze a pénzt azoknak, akik tegnap a Kormányhivatal előtt tüntettek, és azt mondják, hogy ők egyszerűen nem mennek el a tesztelésre.

Megemlítette az egészségügyi ellátás megváltoztatására vonatkozó javaslatot is. Matovič szerint

azoknak az embereknek, akik úgy döntenek, hogy nem vesznek részt a tesztelésen, csak az alapvető egészségügyi ellátást  nyújtanák a továbbiakban ingyenesen.

Külön fognak fizetni például a speciálitásokért.

 (Ez nem világos, hogy netán a szakorvosi ellátást értette?)

Ezt javaslatként mondom. Miért kellene mindig a felelősségteljeseknek ráfizetniük azokra, akik felelőtlenek?

– tette hozzá a miniszterelnök.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.