cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 28., 12:59

Matovič javaslata: a gyilkosság és a nemi erőszak sose évüljön el

Igor Matovič (Slovensko, KÚ, Za ľudí) képviselő a Btk-módosítás vitájában azt javasolta, hogy gyilkosság, nemi erőszak és fiatalkorúak elleni szexuális visszaéléseknél egyáltalán ne legyen elévülési idő.

A SaS a begyében van
Igor Matovič
Fotó: TASR

Érvelése szerint Magyarországon és Nagy-Britanniában is ez érvényes. Felszólította a kormánypártokat, hogy a javaslatot a nők érdekében, egyfajta bocsánatkérő gesztusként szavazzák meg. A terítéken levő új módosítástervezet szerint nemi erőszaknál mégis megmaradna az eredeti, 20 éves elévülési idő.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az ilyen bűncselekmények jelentését gyakran addig halogatják az áldozatok, míg végül elévül, az elkövetők pedig büntetlenek maradnak, és további bűncselekményeket követnek el”

 – érvelt Matovič a parlamenti vitában.

Martina Holečková (KDH) rámutatott, hogy az eredeti elévülési idő visszaállítása rendkívül fontos az igazságszolgáltatás és az áldozatok védelme szempontjából.

Beáta Jurík (PS) emlékeztetett, hogy a szexuális visszaélések azok közé a bűncselekmények közé tartoznak, amelynél a legnagyobb arányban nem tesznek feljelentést az áldozatok, és konkrét eseteket ismertetett. Hozzátette, ennek oka, hogy az áldozatok nem bíznak a hatóságokban, az igazságszolgáltatásban, nemi előítéletekkel és helytelen hozzáállással kell szembesülniük. Jurík olyan esetekre is kitért, amikor gyerekek vannak bízva az elkövető felügyeletére, és ezeknél nagyon magas a bűnismétlés aránya.

Főleg a fiatalkorúak elleni bűncselekményeknél kellően hosszú elévülési időt kell bevezetni, vagy eltörölni az elévülést, mivel ezek az áldozatok gyakran inkább hosszú időre elnyomják magukban ezeket a traumákat.

A képviselő azt is hangsúlyozta, a nemi erőszak egyben óriási sokk is, és szégyenérzettel párosul. Az újabb módosítást Beáta Jurík az ellenzéki képviselőnők győzelmének, de főleg „az összes nő és áldozat győzelmének” tartja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.