2021. február 3., 18:13

Matovič: Franciaország a testvériség, az egyenlőség és a szabadság világítótornya

Franciaország a testvériség, az egyenlőség és a szabadság világítótornya Szlovákia számára – Szlovákia pedig a bátorság, a megbízhatóság és a történelmünk el nem feledésének a világítótornya szeretne lenni Franciaország számára. Ezt szerdán közölte Igor Matovič kormányfő az Emmanuel Macron francia államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján

Fotó: TASR/AP

Matovič és Macron még egy közös ebéden vett részt, amelyen a járványhelyzet jelenlegi alakulásáról, és az európai megújítási alapról beszéltek.

Ezenkívül további Európát érintő kérdésekkel foglalkoznak majd, mint az európai zöld egyezménnyel, az atomenergia szerepével az Európai Unióban, illetve Európa védelmével. A szlovák-francia kapcsolatok erősítése szintén fontos téma lesz”

– pontosított a Kormányhivatal sajtóosztálya.

A szlovák kormányfő ezt követően Christophe Deloire-ral a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet főtitkárával találkozik. A beszélgetésük témája várhatóan Ján Kuciak újságíró meggyilkolása lesz, illetve hogy világviszonylatban milyen helyet foglal el Szlovákia a sajtószabadság rangsorában.

Három évvel Ján Kuciak meggyilkolása után a gyilkosság megrendelőjének vagy megrendelőinek az elítélését követeljük, illetve az újságírók védelme érdekében tett konkrét intézkedéseket”

– írta kedden Deloire a Twitter-oldalán.

Matovič a Párizshoz tartozó Meudon városában kezdte franciaországi látogatását. Megkoszorúzta Milan Rastislav Štefánik tábornok szobrát, aki a helyi csillagvizsgálóban tevékenykedett. Štefánik szobrának megkoszorúzásán a kormányfőn kívül Igor Slobodník párizsi szlovák nagykövet is részt vett, ahogy Denis Larghero, Meudon polgármestere is – tájékoztatott a Szlovák Köztársaság Franciaországi Nagykövetsége a Twitteren.

Megosztás
Címkék