2022. május 11., 14:57

Matovič családpolitikája forrásokat von el az önkormányzatoktól és a helyi adókat növeli

A Városok és Falvak Uniója (ÚMS) azt állítja, hogy a szlovák kormány semmibe veszi az önkormányzatok jelentőségét és ellehetetleníti azokat. Bár a szervezet örömmel vesz minden olyan intézkedést, ami segíti a lakosság életkörülményeinek javítását, nem tudja elfogadni, hogy ez a városok és falvak kárára történik.

támogatás pénz
Fotó: unsplash.com

A szervezet szerint a jelenlegi helyzet ékes példája annak, hogy a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a városok, falvak és megyék jelentőségét és ahelyett, hogy a kormányprogramban foglaltakat teljesítené, vagyis erősítené az önkormányzatok hatáskörét, korlátozza, gyengíti és figyelmen kívül hagyja azokat.

Az ÚMS nem kevesebbet állít, mint, hogy a pénzügyminiszter családtámogató politikája semmi pluszt sem hoz Szlovákia lakosságának. Épp ellenkezőleg: kevésbé elérhetők lesznek számukra a szolgáltatások, magasabb helyi adókat és illetékeket fognak fizetni.

A Városok és Falvak Uniója, mivel aggályaikat és hozzászólásaikat figyelmen kívül hagyta a kormány, azt kérik azoktól a parlamenti képviselőktől, akik egyúttal önkormányzati képviselők is, hogy ne támogassák a jövedelemadóról szóló törvény módosítását, s ezzel az önkormányzatok bevételeinek csökkentését.

Ha a kormány ilyen családpolitikát akar folytatni, akkor saját forrásokból találjon pénzt hozzá és ezt adja hozzá azokhoz az anyagi forrásokhoz, amelyeket a városok és falvak, lehetőségeikhez mérten, már hosszú ideje a családtámogatásra költenek.

Folytatódik a kivéreztetés

A helyi és megyei önkormányzatok a természetes személyek, vagyis az alkalmazottak és a kisiparosok adójából befolyó összeget kapják vissza, 70:30 arányban. Ez mindig is egy elég képlékeny összeg, hiszen ha növekszik a munkanélküliség vagy csökken az adóbevétel, kevesebb jövedelemadót fizetnek a természetes személyek, akkor csökken az önkormányzatok jövedelme is, mondta el portálunknak Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere.

Matovičék azt hirdették meg, hogy több maradjon az emberek zsebében, kevesebb adót fizessenek be. Az önkormányzatok viszont nagyon is megérzik ezt, kevesebb lesz a jövedelmük. Az államot tehát kár nem éri, az önkormányzatokat viszont annál inkább. Négyszeres villanyár mellett tehát még kevesebb pénzre számíthatunk”

– summázza.

A helyi adók emelését nem tartja jó megoldásnak, hiszen egyetlen önkormányzat sem szeretné többletkiadásokkal terhelni a lakosságot, főleg ezekben az anyagilag nehéz időkben. Ami mindenkit, önkormányzatot és lakost egyaránt sújt.

Természetesen Csütörtökben is folytatnak családpolitikát, hozzájárulnak az iskolai és óvodai étkeztetéshez, szociális programjaik vannak és támogatják a helyi kezdeményezéseket, az iskolai és óvodai szabadidős tevékenységeket.

Őry Péter szerint azonban nagy kérdés, hogy a jövőben ezeket miből fogják tudni finanszírozni, mikor a rezsiköltségeik a többszörösére emelkedtek és az állam újabb pénzmegvonásra készül?

És akkor még a beruházásokról nem is beszéltünk. A 2019-ben beárazott beruházások költségvetése mára a duplájára ugrott, ami 900 ezer euróba került akkor, az mára már 1,6 millió euró.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.