2021. január 28., 15:31

Matovič: Bonyolult az adatgyűjtés rendszere, de nincs akadálya, hogy közzétegyék az országos tesztelés eredményeit

Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök nem látja akadályát, hogy nyilvánosságra hozzák az országos szűrés eredményeit.

Fotó: TASR

„Miután a belügyminisztérium összesíti az információkat, nem lehet ezzel nagyobb probléma" - mondta a szerdai (január 27.) sajtótájékoztatón a kormányfő néhány önkormányzat felhívására reagálva, amelyek az eredmények közzétételét kérték.

A miniszterelnök elmondása szerint a belügyminisztérium a párhuzamos összesítés módszerével, a járási hivatalok és az önkormányzatok által összegyűjtött adatokkal dolgozik.

Az eredményeket egy héten belül közzé lehet tenni. Matovič azonban tart attól, hogy a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatain alapuló végleges eredmények később lesznek meg, valószínűleg csak a hétvégén.

Az adatgyűjtés rendszere egy kicsit bonyolult, mivel az összes tesztelőpont, beleértve az önkormányzatokét is, kötelesek az összes adatot az NCZI rendszerébe továbbítani, de egyesek ezt nem, vagy csak késve teszik meg, ezért az adatok fokozatosan és lassan érkeznek"

- magyarázta.

A késmárki részadatok közzététele után tapasztalt eltérésekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy az egyik tesztelőponton hiba történt, amiről a belügyminisztérium értesült és megoldotta a problémát.

Január 18. és 26. között 2 949 017 ember vett részt a tesztelésen. 36 547 fertőzöttet találtak, ami 1,24 százalékos fertőzöttséget jelent. A tesztelést azokban a járásokban ismétlik meg, ahol a fertőzöttek aránya meghaladta az 1,01 százalékot.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!