2022. május 4., 19:24

Matovič azt állítja, egy eurót sem vesz el az önkormányzatoktól

Az önkormányzatok jövőre is megkapják azt a pénzt, amit az idén - mondta a mai kormányülés utáni sajtótájékoztatón Igor Matovič pénzügyminiszter.

Matovič
Fotó: TASR

A Szlovákia Városok Uniója (ÚMS) képviselői a szerdai sajtókonferenciájukon arra figyelmeztettek, hogy a drágulás elleni intézkedések nagyobb mértékben a városok és falvak költségvetését terhelik. Ezért kell a lakossági szolgáltatásaikat is korlátozniuk és az adóikat emelniük. Az városok uniója szerint a részvényadók növelése sem fedezi a magasabb kiadásaikat, amelyek a kötelezettségeik bővülésével járnak. Ezért arra szólítják fel a kormányt, hogy az állami költségvetési tartalékokban keressék meg a családtámogató politika számára szükséges forrásokat, és ne utasítgassák az önkormányzatokat, hanem tekintsék őket partnernek.

A kormány ugyanis az idén 260 millió eurót szán a drágulás következményeinek mérséklésére, jövőre pedig még többet: több, mint egymilliárd eurót. Ezt részben a 100 leggazdagabb cég megadóztatátásval szeretné elérni.

A kormány is tanácskozott a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) felhívásával kapcsolatban.

A pénzügyminiszter szerint a kormány lépéseit az az  elv irányítja, hogy "jobb és biztonságosabb, ha a családi bukszában van 100 €, semmint ha a polgármester széfjében volna".

Ugyanazt a bevételt garantáljuk az önkormányzatoknak, mint az idén"

- tette hozzá Matovič a városok uniójának panaszára reagálva, miszerint nekik kell majd jelentősebb mértékben hozzájárulniuk a drágulás következményeinek mérsékléséhez. A pénzügyér szerint csupán a lakosságnak nyújtott szolgáltatásaikat kell korlátozniuk, vagy az illetekeiket és adóikat fog kelleni emelniük.

Arról is biztosította az önkormányzatokat, hogy csak a részvényadóik növekedésével kell számolniuk az elkövetkező két évben. Szerinte az önkormányzatoknak különben is sokkal többet hoztak a természetes személyektől beszedett adók és illetékek, mint amilyen mértékben azoknak a jövedelmei nőttek.

Meg akarjuk állítani azt a folyamatot, hogy azok a pénzek, amik a családoknak járnak, a falvak és városok költségvetését gyarapítsák."

- hangsúlyozta, és bejelentette, hogy ezzel a témával kapcsolatban még külön sajtótájékoztatót is össze fog hívni.

A kormány alelnöke, Richard Sulík viszont elismerte, hogy a jogosak is lehetnek az önkormányzatok panaszai a kormány tervezett intézkedéseivel kapcsolatban.

A szociális és munkaügyi miniszter, Milan Krajniak pedig azt hangsúlyozta, hogy az államnak és az önkormányzatoknak együtt kellene viselniük a drágulás költségeinek terhét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.