2021. február 21., 16:33

Matovič az újságírókat kritizálta a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján

Igor Matovič kormányfő a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján olyan bejegyzést közölt, amelyben ugyan kiemeli Ján Kuciak munkásságát, de nem fest túl vidám képet a honi újságírás színvonaláról.

Fotó: TASR

A miniszterelnök hűen önmagához ismét megosztó bejegyzést tett közzé vasárnap délután. Ennek elején rögtön kemény állítással indít.

"Amióta Ján és Martina a gyilkosok áldozata lett, sokaknak megfelel Ján mögé bújni. És paradox módon azok cselekednek így az újságírói szakmából, akik magasan tettek a munkásságára" - írja Matovič, aki ezután Kuciak munkájának alaposságát és átgondoltságát dicséri.

A kormányfő szerint a hasonló oknyomozó újságírókat két kezén meg tudna számlálni, míg a többiek gyakran felületesek, elfogultak és felsőbbrendűnek érzik magukat. 

Matovič kifejti, éppen ezért akart a kormányra jutása után éves szinten 10 millió eurót az oknyomozó újságíró tehetségek támogatására szánni, hogy ne egy, hanem 100 Kuciak-féle újságírója legyen az országnak, mert nagyon fontos ez a terület a demokratikus társadalom szempontjából.

A miniszterelnök ezen ötlete saját bevallása szerint negatív visszajelzéseket váltott ki a lapok szerkesztőségei irányából, ami azóta is tart, ezért érik őt támadások már 11 hónapja. A szlovák kormányfő Franciaországban Christophe Deloire-ral a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet főtitkárával is találkozott, akivel állítólag a szlovák sajtószabadságban tapasztalható előrelépésről is beszéltek, de ami a sajtó minőségét érinti, ott már nem volt akkora az elégedettség.

Matovič ezután arról írt több soron keresztül, hogy a szabadság felelősség, felelősség az igazság iránt. Elsősorban azt fájlalja, hogy sok médium még mindig a tulajdonosok ízlése szerint formálja a sorait. A kormányfő úgy vélekedik, ha továbbra is a határtalan hazugságok medrében halad a szlovák újságírás, akkor az emberek elfordulnak a klasszikus médiától.

Zárásként pedig kissé félreérthető gondolattal fejezi be a miniszterelnök: "Éppen ezért azt kívánom Önöknek szlovák újságírók, hogy váljanak Ján Kuciakká. Minél hamarabb, annál jobb Szlovákiának. Szorítok Önöknek."

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!