2021. február 24., 13:15
Frissítve: 07:10

Matovič az állampolgársági törvény módosításáról: Korszerű, európai megoldás született

A mai kormányülés után közös sajtótájékoztatót tartott Igor Matovič kormányfő, Roman Mikulec belügyminiszter és Eduard Heger a pénzügyi tárca vezetője.

Fotó: TASR

Már a kezdetektől úgy kellett volna bevezetni a kettős állampolgárság lehetőségét, ahogy most bevezetjük majd - fogalmazott a kormányfő. Matovič azzal kezdte, őt magát tíz éve és tizennégy napja azért zárták ki az SaS frakciójából, mert felemelte a szavát az ellen a lehetőség ellen, hogy

mindenféle indokok nélkül magyar állampolgárságot osszon Magyarország Szlovákiában.

A kormányfő szerint, aki akkor a Radičová-kormány egyik képviselője volt, ő már akkor javasolta, az "egyik szélsőségre ne egy másik szélsőséggel válaszoljon" a kabinet. Tíz évet várt rá, de végre elérte, amit akart - közölte Matovič. 

Világosan látszik, Matovičnak fogalma sincs arról, miért szeretné sok felvidéki magyar felvenni a magyar állampolgárságát, ugyanis közölte, az akinek reális kötődése van egy másik országhoz, ott él, az megtarthatja majd a szlovákot, de aki

csak azért akarja felvenni egy másik ország állampolgárságát, mert az az ország osztogatja azt,

azzal muszáj szigorúan eljárni.

Ficóék verziója "ostoba és feleslegesen nacionalista" volt. Ez a mostani egy korszerű, európai és jó megoldás - mondta a miniszterelnök, amit ő már "tíz éve és 14 napja javasolt".

A kormányfő után Roman Mikulec ismertette a törvény módosításait. Ezeket most felesleges újra elismételni, vonatkozó cikkünkhöz képest semmi újdonságot nem tudtunk meg.

3622 ember vesztette el a szlovák állampolgárságát az elmúlt közel tizenegy évben, január 31-ig 1149-en kérték vissza, 1067 ember meg is kapta újra a szlovák állampolgárságot - tájékoztatott a miniszter, aki nagy eredményként értékelte, hogy mostantól nem kell szlovákiai lakhellyel rendelkeznie annak, aki szlovák állampolgárságért folyamodik.

A felvidéki magyarokat érintő legfontosabb kérdésről, azaz, hogy mi lesz azokkal, akik érzelmi okokból vennék fel a magyar állampolgárságot, anélkül, hogy el akarnák hagyni szülőföldjüket,

egyetlen szó sem esett.

Igor Matovič hamar távozott a sajtótájékoztatóról, hiszen egy órától a járványügyi szakértőkkel egyeztet. A két miniszter számos, a sajtótájékoztató témájához alig kapcsolódó kérdést kapott. A legfontosabbakat kiemeltük.

Újságírói kérdések:

Hányan kérvényezhetik most az állampolgárság visszaadását?

Ezt a belügyminiszter nem tudta megmondani, egy "akik kérvényezik, azok kérvényezik"-szintű válasz érkezett.

Lesznek újabb szigorítások? Szigorúbb lesz az ellenőrzés?

Ez az állampolgárok közös felelőssége. További szigorításoknak is csak úgy van értelme, ha az emberek attól függetlenül betartják az előírásokat. Mikulec semmi konkrétumot nem árult el azzal kapcsolatban, hogyan tervezik betartatni az intézkedéseket. Annyit közölt, ha muszáj, akkor készek emelni a pénzbüntetést, illetve újra bevezetni a kötelező állami karantént. A határellenőrzés szigorítását muszáj egyeztetni a szomszédos államokkal. 

Támogatják Marek Krajčít?

Igen! Mikulec és Heger is. Utóbbi szerint nem egymás ellen kellene küzdenünk, hanem a vírussal.

Miért kellett a járvány idején elbocsátani az egészségügyi tárca alkalmazotti gárdájának mintegy 10%-át? Nem volt ez hiba?

Nem, épp ellenkezőleg. Ez az átszervezés teszi lehetővé a hatékony védekezést. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2021. 02. 25., cs - 18:07

Ő is csak egy komplexusos "hárombetűs"! A emzetiségi tanácsadója - Berényi - mit szól ehhez? Milyen tanácsokat ad neki?!

Fehér István 2021. 02. 25., cs - 18:16

Matovič pontosan tudja, hogy mi a lényege ennek az egész cirkusznak, de ő is csak egy komplexusos "hárombetűs"! De mit szól ehhez Berényi József, aki a nagyszombati nemzetiségi tanácsadója? És kérem a szerkesztőt, hogy ne törölje a hozzászólásomat!