Matovič: A tartalékalap raktáraiban nincs sem szájmaszk, sem védőruha

2020. március 22., 12:04
ma7

Igor Matovič frissen kinevezett kormányfő délelőtt találkozott a Tartalékalap elnökével, majd sajtótájékoztatót tartott 11 órakor.

Igor Matovič szerint nem sikerült minden kérdésen átjutniuk, amit az anyagi tartalékokról meg akartak tudni, ezért kollégái ott maradnak, és ő később visszatér. Matovič szerint a raktárakban nincs sem reszpirációs eszköz sem védőruha. " Más tételekből van pár darab" - megemlítve Matovič a cipővédőket példaként, amiből 11 ezer darabot találtak.

 Peter Pellegrini kormánya üres és felkészületlen raktárakat hagyott itt számunkra  

- mondta Matovič .

Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy a válságstáb február 27-én lett először összehívva. Mi úgy tudtuk, hogy az első ülés még januárban volt. Ez volt a választásokat megelőző moratórium első napja. Az Smer és a kormány nem fordított semmilyen figyelmet a válságra a választási kampány során

- mondta Matovič .

Az egészségügyi minisztérium első megrendelése február 28-án érkezett a Tartalékalaphoz.

Abban az időben, amikor Pellegrini kormánya elkezdett foglalkozni a koronavírussal, a vírus már egy hónapja Európában volt.

A Tartalékalap feltöltésével kapcsolatos megbízás egy hónapot késett.

Matovič elmonta, hogy  a védőeszközöket lehető leghamarabb megpróbálják beszerezni. További információkat a felülvizsgálat befejezése után tud nyújtani. Ezenkívül látni akarja azokat a közzétett szerződéseket is, amelyek alapján védőeszközöket rendeltek.

Szorítok a Tartalékalap vezetőinek, hogy meggyőzzenek arról: felelősségteljesen cselekedtek. Ha ezt nem tudják alátámasztani, holnap javaslatot nyújtok be a kormánynak a Tartalékalap igazgatójának elbocsátására.

 –  mondta Matovič .

A kormányfő reggel a TA3-om stúdiójában így jellemezte a helyzetet:

Pellegrini kormánya időzített bombát hagyott itt nekünk. Pellegrini azt színdarabot játszotta, hogy minden rendben van. El is indulhat Oscar-ért.