Matovič: A rossz helyzetért Sulík a felelős, de visszahívni nem fogom

2021. január 9., 15:27
ma7 | TASR

Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter és minisztériuma felelős a jelenlegi rossz járványhelyzetért - jelentette be Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök az RTVS Szombati Párbeszédek című műsorában. Sulíkot azzal vádolja, hogy hét hétig csak kifogásokat keresett, és nem biztosította az antigén-tesztek időben történő beszerzését. Valamint azt, hogy nemrégiben Dubajban nyaralt, miközben az egészségügyisek összeestek és meghaltak. A minisztert azonban nem akarja visszahívni, állítja, mert nem szándékoznak ürügyet adni a kormány megdöntésére.

Fotó: Trend

Matovič elismerte, hogy nem volt szép Sulíkot idiótának nevezni a Rádio Expres 2020 decemberi beszélgetésében.

Nem illett, de kimondtam, mert tudtam, hogy cselekedeteinek milyen következménye lesz

 - mondta a miniszterelnök. Matovič szerint Sulík azzal, hogy nem szerezte be időben a teszteket, nem lehetett megakadályozni azt a "poklot", amelyet jelenleg az országban tapasztalunk.

Ennek a kudarcnak köszönhetően, nálam abszolút elvesztette az irányába fennálló bizalmat

- jegyezte meg a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a miniszterelnök-helyettestől meg akarja vonni a tesztvásárlási megbízást.

A miniszterelnök szerint az összes jelenlegi következmény a Gazdasági Minisztériumra hárul. Kritikusan tekint arra a tényre is, hogy Sulík az ünnepek alatt Dubajban nyaralt.

Nem kívánja azonban visszahívni a gazdasági miniszter posztjától. Azt állítja, hogy a ezzel Sulíkot csak mártírrá tenné, és ürügyet adna neki a kormány felbomlasztására.

Matovič utal a kapott egy állítólagos nem közvetlen üzenetre is Sulíktól.

Azt mondta, hogy ha nyomást gyakorlok rá, akkor néhány hónapon belül szétveri ezt a koalíciót

- mondta a miniszterelnök.

Elmondása szerint a koalíciós SaS kezdettől fogva megkérdőjelezi a kormány által előterjesztett legtöbb intézkedést. Szerinte ez aláássa a kormány iránti bizalmat, amikor az egyik partner, aki nem csapatban játszik, szándékosan öngólokat lő, és elgáncsolja a kollégáit.

Sokan nem bíznak az intézkedésekben, mert saját koalíciós kollégáink kérdőjelezik azt meg 

- mondta Matovic.