Matovič: A propaganda kinyírta a Szputnyikot

2021. július 4., 12:05
ma7 Dunajszky Éva

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint a Szputnyik jó vakcina, és sajnálja, hogy az oltás ellenes propaganda sok embert elriasztott attól, hogy beoltassa magát vele.

matovic
Fotó: TASR/AP

A TA3 hétvégi vitaműsorában a volt kormányfő azt mondta, a járvány alatt minden rendelet koalíciós megegyezés alapján született, mégis az egyik koalíciós partner nyilvánosan szembement ezekkel. Az orosz vakcina kapcsán megjegyezte még, azért is kár, hogy a propaganda halálra ítélte a Szputnyikot, mert többnyire olyan emberek jelezték, hogy beoltatnák magukat ezzel a vakcinával, akik más vakcinát eleve elutasítottak.

Matovič szerint az ellenzék az oka annak, hogy ekkora csak a beoltottság aránya nálunk.

Ha Kotleba, Fico, Pellegrini nem harcoltak volna hosszú hónapokig az oltás ellen, nem ez lenne a helyzet”

– mondta, hozzáfűzve, most nehéz ezeket az embereket visszahozni.

Lengvarský egészségügyi miniszterrel összefüggésben kijelentette, neki is vannak hiányosságai, nagyobb lendületet várt volna tőle, anyagi ösztönzők biztosítását az emberek számára már jóval korábban, összesíteni a rendeleteket, nagyobb beoltottsági arány elérését.

Jelenleg azt várja a minisztertől, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az emberek minél nagyobb számban beoltassák magukat, győzze meg például az általános orvosokat, hogy mivel személyes kapcsolatban vannak a betegeikkel, jól ismerik őket, bírják rá azokat az oltásra.  A miniszter úgy véli, a lakosság körülbelül egyharmada nem hagyja magát beoltatni, bármit is teszünk.

Matovič szerint a teszteléssel kapcsolatos legújabb rendeletekkel a kormány pisztolyt szorít sokak fejéhez.

Szerinte az antigénteszteknek továbbra is ingyeneseknek kellene maradniuk.

Sok szegény család, aki bedőlt az oltás ellenes propagandának vagy meggyőződésből nem akarja beoltatni magát, most kényszerhelyzetbe kerül.

Ha egy ilyen családnak 200 eurót kell kiadnia a tesztelésre ahhoz, hogy étterembe mehessen, azzal csak azt érjük el, hogy ez a kormány egy hónap múlva már nem lesz itt. Nem lehet az emberek fejéhez pisztolyt szorítani”

– jelentette ki Matovič a politikai vitaműsorban.

Kövesse facebook oldalunkat is!