2022. június 13., 16:11

Matovič: A 21. század zsidóját csinálták belőlem

Igor Matovič „a 21. század zsidójának” érzi magát. Ezt azt követően mondta, hogy a TV JOJ szerkesztője megkérdezte tőle, fontolgatja-e a lemondását a pénzügyminiszteri posztról.

matovic
Fotó: TASR

„A 21. századi zsidóját csinálták belőlem. Ahogy a náci Németország idején mindenért a zsidók voltak bűnösek, mert Hitler ujjal mutogatott rájuk, úgy Szlovákiában is sokan egy valakit akarnak mindenért felelőssé tenni" – jelentette ki a pénzügyminiszter a noviny.sk portál szerint.

Szerinte az újságírók elfogultak.

Az újságírók ellenem folyó kétéves tűzharca után, bármi jót is tettem, semmiről sem beszéltek "

- panaszkodott Matovič.

Az újságírók, mint mondta, mindenért őt jelölik meg "bűnösnek", például a koronavírus-járványért is. "Egyszerűen én vagyok mindenért a hibás Szlovákiában, ha holnap felhős lesz az ég, azért is én leszek felelős" - tette hozzá Matovič.

Az Emberi Jogok Intézetét felháborították Matovič kijelentései.

Egy holokausztban érintett ország kormánya képviselőjének kiemelt figyelmet kell fordítania az ezzel kapcsolatos szavaira.  Igor Matovič azonban ennek pont az ellenkezőjét teszi,

és ízléstelen kijelentéseivel kétségbe vonja a holokausztot, megveti a nácizmus áldozatainak emlékét és antiszemiták oldalára áll.

A zsidó származású állampolgárokat az ún. szlovák állam idején először a szabadságuktól, majd a vagyonuktól, végül többségüket az életüktől is megfosztották. Így vesztettünk el több mint 70 000 embert. A holokauszt kétségbe vonásának és az antiszemitizmus népszerűsítésének, beleértve a közvetett támogatását is, nincs helye egy demokratikus társadalomban” – áll az Emberi Jogok Intézete igazgatójának, Peter Weisenbachernek az állásfoglalásában.

Az Emberi Jogi Intézet felszólította a pénzügyminisztert, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot kijelentéseiért.

Ellenkező esetben az ügyvédekkel való konzultációt követően megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások

Fehér István 2022. 06. 14., k - 16:57

Ez a csávó, ha csak csupa jót és szépet csinált volna a megnyert választásuk óta, ezután a kijelentése után minden megy a kukába, mert ugye van egy nép, amelyiket soha nem szabad semmilyen kritikával illetni... Hát, Igor, így jártál... Ez egy ilyen világ!