2022. november 10., 18:45

Matovič: 110 millió euró kiesést jelentene az áfacsökkentés a gasztroszektorban

A szürkegazdaság miatt az áfacsökkentés csak kis mértékben segítene a gasztroszektornak. Az áfa 10%-ra csökkentése viszont kiesést jelentene az állami bevételek oldalán. 110 millió euróról van szó, amit nem tudunk máshonnan pótolni” – jelentett ki csütörtökön a parlamenti kérdések óráján Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter.

Igor Matovič
Fotó: TASR

„Az áfa csökkentése nem vezetne az árak csökkenéséhez, sem a konkurenciaharc erősödéséhez. Elsősorban a vállalkozók magasabb bevételeiben jelentkezne” – jegyezte meg Matovič.

A minisztérium Pénzpolitikai Intézete (IFP) a miniszter szerint 110 millióra becsüli az áfacsökkentés miatti állami bevételkiesést, beleszámítva azt is, hogy a vállalkozók magasabb forgalmat vallanának be.

„Nehéz időket élünk. Körülbelül 7 milliárd eurót fogunk fordítani az energetikai válság kezelésére, ez további 100 millió eurót jelentene, aminek fedezetére jelenleg nincsenek forrásaink” – folytatta Matovič.

Azt is hozzátette, az adóelkerülés csökkentése érdekében kidolgozták az elektronikus pénztárgépekről szóló törvény módosítását. Jóváhagyása után a vásárlók visszakapnák az áruért kifizetett pénz egy részét, csupán a számlát kellene beolvasniuk egy mobilapplikáció segítségével.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.