2020. április 20., 10:29

Mától új szabályok vonatkoznak a határátlépőkre

Azoknak a személyeknek, akik a határ átlépésekor kivételt élveznek, és nem kell az állam által meghatározott karanténközpontba vonulniuk, hétfőtől orvosi igazolást kell felmutatniuk. 

Felsőnémeti határátkelő
Fotó: TASR

A kivételek közé például a terhes nők és a fogyatékkal élők tartoznak. Emellett fel kell mutatniuk két példányban egy 48 óránál nem régebben kiállított igazolást arról, hogy negatív volt a koronavírus-tesztjük.

„Ha ennek a két feltételnek megfelelnek, az állami karantén helyett házi karanténba vonulhatnak” – közölte Ján Mikas tiszti főorvos.

Az új rendelet értelmében nem kell kötelező karanténba vonulniuk azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akiknek Szlovákiában van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük, és Csehországban, a Dél-morvaországi, Zlíni, Morva-sziléziai vagy Olomouci kerületben dolgoznak.

A csehországi határátlépéskor az ingázóknak be kell mutatniuk egy munkáltatói igazolást, valamint egy 48 óránként frissített igazolást arról, hogy negatív a koronavírus-tesztjük.

A kivételek közé sorolják mától azokat a kamionsofőröket, matrózokat és mozdonyvezetőket, akik másféle közlekedései eszközzel érkeznek Szlovákia területére, hogy eljuthassanak abba a pontba, ahonnan megkezdik a teherszállítást. A határátlépéskor munkáltatói igazolást kell felmutatniuk.

Az új rendelkezés értelmében kivételként fogják kezelni azokat is, akik súlyos egészségügyi problémák kezeltetése végett hagyják el az országot vagy érkeznek ide. Kivételt kapnak az országon átutazó uniós rendőrök és NATO-katonák is, valamint az olyan uniós állampolgárok, akik a hazájukba tartanak, és szintén csak átutaznak Szlovákián. Nekik sem kell tehát kötelező karanténba vonulniuk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.