Mától tilos a külföldi szabadságolás - A rendőrség ellenőrzi a repülőtereket

2021. március 20., 08:27
ma7 | TASR

A rendőrök a helyszínen ezer euróig terjedő bírságot szabhatnak ki. A rendkívüli állapot szombattól további 40 nappal meghosszabbodik. A kijárási tilalom is érvényes. A módosítással, néhány kivételtől eltekintve tilos a szabadidős célú külföldi utazás.

Új kivétel kaptak az egészségügyi irányú egyetemek többi hallgatói, hogy elvégezhessék a szükséges szakmai gyakorlatokat és befejezhessék tanulmányaikat.

Egyéni vagy csoportos kikapcsolódás külföldön nem megengedett.

Ezek a tilalmak 2021 április 28-ig lesznek érvényben, amit a kormány hamarabb feloldhat

 - pontosította a Kormányhivatal.

Reptéri ellenőrzések

A rendőrök már bejelentették az ellenőrzéseket a külföldi szabadságolás tilalma kapcsán. Jelen lesznek a pozsonyi, kassai, poprádi és más repülőtereken.

A helyszínen, akár ezer eurós bírságot is kiszabhatnak. A szabálysértést annak elkövetésétől számított két évig lehet tárgyalni.

20.00 és 1.00 óra között továbbra is a szigorúbb kijárási tilalom érvényes. Például a vásárlás vagy a szolgáltatások használata tilos.

Negatív teszt feltétele

Néhány kivételtől eltekintve a COVID-19 negatív teszt feltétele érvényes marad. Alternatív megoldásként a betegség legyőzésének bizonyítékát is be lehet mutatni, ám az nem lehet három hónapnál régebbi, illetve valamely vakcina második adagjával történő oltást, ami óta legalább 14 nap telt el.

A tesztre azoknak sincs szükségük, akik egészségügyi ellenjavallatok miatt azt nem tudták abszolválni.

A kijárási tilalom 01:00 és 05:00 óra között nem érvényes.

Akiknek a munkája nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést, azoknak rendelkezniük kell a munkáltató igazolásával, amely meghatározza a munkaidőt és a munkahelyet. Emellett szükség van negatív tesztre is, érvényességének hosszát a COVID automata járásbesorolása határozza meg.

Sport a járáson belül

A természetben való tartózkodás és az egyéni sportolás időbeli korlátozás nélkül lehetséges a járáson belül.

A főváros esetében járásnak a teljes pozsonyi megye területét, illetve Kassát is egy járásnak tekintik. V. és a IV. a figyelmeztetés szintje, azaz a fekete körzetekben negatív teszt eredményre is szükség van.

Az oltottak és a betegséget legyőző, illetve ellenjavallatokkal küzdők kivételével a 15 évesnél fiatalabbak és a 65 évesnél idősebbek, valamint a kerekesszékkel mozgó súlyos fogyatékkal élők is kivételt képeznek a tesztelés alól.

A rendkívüli állapot meghosszabbítása, amelyet a kormány hagyott jóvá, hatályba lépett, de azt a Nemzeti Tanácsnak is 20 napon belül szintén meg kell erősítenie.

Kövesse facebook oldalunkat is!