2021. május 25., 13:03

Maszk vagy reszpirátor? Ennek eldöntése nem is olyan egyszerű

Az egyre javuló járványügyi helyzetnek köszönhetően május 24-től több járásban is változtak a maszkviselés szabályai. Konkrétan a narancs és sárga színű járásokban már beltérben is elegendő az egyszerű sebészmaszk, de szájunkat és orrunkat textilmaszkkal vagy akár kendővel is eltakarhatjuk.

Ennek ellenére még ezekben a járásokban is többnyire reszpirátorban mennek az emberek a boltba vagy éppen az orvoshoz. Míg Pozsonyban elég a sebészmaszk, Kassán még kötelező a reszpirátor.  De ugyanez a helyzet, ha mondjuk Dunaszerdahelyről Komáromba utazunk. A nagyobb távolságokra utazók ezért dilemma előtt állnak, hogy akkor hol, mit viseljenek az arcukon.

A Covid-automata erre a helyzetre nem gondol.

A Pozsonyi Közlekedési Vállalat járatain utazva például elég a szájmaszk. De a rózsaszín, piros és bordó járásokban még reszpirátorban kell felszállni a buszra vagy a vonatra.

Martin Pavelka járványügyi szakember szerint az utasszállító vállalatok feltételeihez kell alkalmazkodni, még akkor is, ha a közelgő nyár miatt egyre inkább nehezünkre esik a reszpirátor hordása. Ez nagyobb biztonságot nyújt akkor is, ha ismeretlen helyre utazunk és jobban véd a brit és dél-afrikai mutáns ellen is, főleg ha nagy tömegben vagyunk.

A RegioJet járatain például szintén csak FFP2-es reszpirátorban lehet utazni, tekintettel arra, hogy nemzetközi járatai is vannak.

A Pozsony és Kassa közti járaton is ez a helyzet, de azt ellenőrizni, mikor van az utas arcán maszk és mikor reszpirátor, nagyon nehéz, lehetetlen, mondta a társaság szóvivője.

A Dunaszerdahelyi Autóközlekedési Vállalattól olyan tájékoztatást kaptunk, hogy autóbuszaikon egyelőre továbbra is kötelező az FFP2-es reszpirátor, egyszerű szájmaszkban a sofőrök nem engedik felszállni a buszra az utasokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.