2022. július 12., 14:13

Második emlékeztető oltást kellene kapniuk a 60 és 79 év közöttieknek a COVID-19 ellen

Az Európai Unió szerint a 27 tagállamot tömörítő blokk hatóságainak fontolóra kellene vennie a koronavírus elleni vakcina második emlékeztető adagjának beadását a 60 és 79 közötti és más veszélyeztetett emberek számára.

koronavírus védőoltás
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

A világjárvány új hulláma elérte a kontinenst, miközben egyre növekszik a fertőzöttek és a kórházba kerültek száma.

A nyári szezonba lépve mindenkit arra kérek, hogy minél előbb oltassa be magát. Nem vesztegethetjük az időt”

– mondta Stella Kyriakides, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos.

Európában egyre jobban terjed a koronavírus új hulláma

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arról tájékoztatott, hogy a második emlékeztető oltás legkorábban négy hónappal az első után adható be.

Az Európában jelenleg zajló új fertőzéshullám, a kórházi kezelések és az intenzív osztályon fekvők számának növekedése miatt fontos, hogy a közegészségügyi hatóságok fontolóra vegyék a második emlékeztető oltás beadását a 60-79 év közötti, valamint a bármilyen korú veszélyeztetett személyek számára”

– áll az ügynökség közleményében.

Pandémiás táppénz a nyári szünetben is jár majd, mutatjuk, ki lesz rá jogosult?

Egyes esetekben a szülők vagy más biztosítottak a nyári iskolai szünetben is kaphatnak pandémiás táppénzt a Szociális Biztosítótól. Például az olyan óvodába járó gyermek is, amelyeket az illetékes hatóság a szünidő alatt bezár, illetve ha az ilyen gyermek megbetegszik, és erről orvosi igazoltatást kap.

Gyerekek karanténban

Hasonlóképpen azoknak a 16 évnél nem idősebb iskolaköteles gyerekeknek is keletkezik jogigényük pandémiás táppénzre, akik megbetegszenek, és az orvos igazolja a kezelés szükségességét.

Azok a 11 éven aluli biztosított gyermekek is számíthatnak továbbá táppénzre, akiket az orvos karanténba vagy elkülönítőbe rendelt, tájékoztatott a Szociális Biztosító a közleményében.

A nyári iskolai szünetben az iskolabezárás miatt általában nem keletkezik jogosultság pandémiás táppénzre. Az iskola ugyanis az oktatási törvény értelmében a járványhelyzettől függetlenül zárva tart.

Jogosultság a pandémiás táppénzre

Amennyiben egy 16 évnél nem idősebb iskolaköteles gyerek a nyári szünet idején megbetegszik, függetlenül attól, hogy COVID-19 fertőzésről vagy más megbetegedésről van-e szó, a biztosítottnak keletkezhet jogigénye pandémiás táppénzre.

A táppénzt az egyéb jogszabályi feltételek teljesítése után a szociális biztosító folyósítja arra az időszakra,  amit az orvos a táppénzkérelemben megerősít. Ha a 16. életévét betöltött gyermek betegszik meg, a biztosított legfeljebb 14 naptári napig rendszeres ápolási díjra jogosult. Ezt a betegséget is azonban meg kell az orvosnak erősítenie a táppénzkérelemben.

Iskolabezárás koronavírus miatt

Az óvodába járó gyerekek tanítási éve nem oszlik tanítási időszakra és szünetre. Amennyiben az óvodát a nyári szünet idején az illetékes hatóság utasítására bezárják, a biztosítottak jogosultak  pandémiás táppénzre.

Ugyanígy részesülhetnek táppénzben abban az esetben is, ha a gyerek megbetegszik, és a gyerekorvos megerősíti az ellátás szükségességét a táppénzkérelemben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.