2020. január 2., 13:58

Másodfokú a lavinaveszély az ország magashegységeiben

Mérsékelt lavinaveszélyre figyelmeztet a szlovák szakhatóság.

Magas-Tátra
Fotó: TASR

Az ötfokozatú skála második szintje, azaz mérsékelt lavinaveszély van érvényben Szlovákia magashegységeiben – hívta fel a figyelmet a Pavel Krajčí a lavinamegelőzési központ munkatársa.

A szakember elmondta, a legutóbbi havazáskor lehullott hómennyiség szépen betömörült, de a szélnek kitett déli, keleti és délkeleti lejtőkön lehullott friss hóréteg képes lehet a megindulásra. Különösen azok a lejtők lehetnek veszélyesek, amelyek dőlésszöge megközelíti a harminc fokot.

A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtöktől felmelegedés várható, így a napsütésnek kitett lejtőkön könnyen előfordulhat, hogy a hó magától megindult. Ezek általában kisebb lavinák csak, de akkor sem árt az óvatosság. Krajčí hozzátette, másképpen viselkedik a hóréteg, ha olyan talajra hullik, ahol korábban nem volt hó. Az 1600 méter alatti lejtők friss hava például pont ilyen, korábban nem fedett területre hullott, míg az 1800 méter feletti területeken már közel másfél méteres, vastag hótakaróval lehet számolni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.