2020. szeptember 21., 15:00

Martina Jánošíkovát jelöli a Bírói Tanács az EU Törvényszékének bírói posztjára

Martina Jánošíkovát jelöli Szlovákia az Európai Unió Törvényszékének bírói posztjára.

Martina Jánošíková
Fotó: Tasr

A Szlovák Bírói Tanács a hétfői, 13. ülésén egyöntetűen jóváhagyta Jánošíková jelölését. Ő volt az egyedüli pályázó. A tanács a kormány elé terjeszti a javaslatot. A bírói posztot Szlovákiának már 2016 szeptemberében be kellett volna töltenie. Jánošíková tehát a már négy éve tartó megbízatási időszakot töltené ki, 2022-ig.

Martina Jánošíková jelenleg a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Jogi Kara Nemzetközi és Európai Jogi Intézetének igazgatója. Emellett 2019-től a Szlovák Alkotmánybíróság külső tanácsadójaként is dolgozik. Tavaly sikertelenül pályázott az alkotmánybírói posztra.

A Bírós Tanács előtt tartott előadásában az európai jog terén szerzett tapasztalatait emelte ki. Korábban az EU Bíróságán tevékenykedett a főtanácsnok mellett, jogi tanácsadóként. Elmondása szerint aktív francia nyelvtudással rendelkezik.

Kilátásba helyezte, hogy ha elnyeri a posztot, ismét jelöltetni fogja magát.  

Jánošíkovát Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter jelölte a posztra. A bírói tisztséget Szlovákiának már 2016 szeptemberében be kellett volna töltenie. A korábbi jelöltek Michal Kučera, Mária Patakyová, Radoslav Procházka és Ivan Rumana voltak.
 
Megosztás
Címkék