2021. december 1., 10:23

Martin Klus a határok ellenőrzését sürgeti. Lezárná a magyar határt?

Martin Klus, külügyi államtitkár a kormányülés előtt adott egy rövid nyilatkozatot, amelyen elsősorban az omikron variáns megjelenésével foglalkozott. Elmondta, hogy a kormány előtt több olyan pont is van, amely az idegenforgalommal fog foglalkozni.

Martin Klus
Fotó: TASR

Annak ellenére, hogy az omikron variáns már Európa 10 államában is megjelent, Klus szerint:

Nincs ok a pánikra az omikron miatt.

Klus inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy

 Jobb felkészültnek lenni, mint később meglepődni. Mivel ez a schengeni térségben van, így az ország lehetőségei korlátozottak.

Szerinte innentől, hogy az omikron Európában van, a mindenféle beutazást korlátozó országlistáknak nincs sok értelme. Felvetette:

Inkább a határőrizetet kellene megvizsgálni, annak tükrében, hogy Lengyelországban és Magyarországon tele vannak az áruházak,

és a szlovák polgárok mekkora része regisztrált az e-Határ rendszerben, és hány oltatlan tartja be a júliustól érvényes öt napos karantén-kötelezettséget a határ átlépése után.

Klus szerint nem új előírások kellenek, hanem a régieket kellene betartatni. És felvetette a mobiltelefonokon való ellenőrzését azoknak, akik problémás országokból jönnek.

Mivel ők általában a szomszédos országok reptereire érkeznek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.